Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Petru Voda din Poiana Teiului, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Poiana Teiului, Romania precum: adresa Manastirea Petru Voda, cum ajung la Manastirea Petru Voda, program Manastirea Petru Voda, preturi Manastirea Petru Voda, poze Manastirea Petru Voda, localizare pe harta Manastirea Petru Voda si alte detalii Manastirea Petru Voda.

  • Locatie: Poiana Teiului, Neamt, Romania

Cu pereti acoperiti de fresce superbe si cu turle poleite, Manastirea Petru Voda este situata intr-un peisaj incantator, in comuna Poiana Teiului, satul Petru Voda, judetul Neamt. Manastirea a fost construita in anul 1991 in stil arhitectonic medieval moldovenesc. Este dedicata martirilor din temnitele comuniste, manastirea are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (8 moiembrie).

Protosinghelul Justin Parvu (devenit staret al manastirii pana in 2006) de la Manastirea Secu, originar din Poiana Teiului, s-a ingrijit de infiintarea manastirii, ridicarea constructiilor (biserica, 3 cladiri din lemn pentru staretie, chiliile, bucataria, trapeza si camerele pentru oaspeti) si organizarea comunitatii monahale. Manastirea Petru Voda este o constructie din grinzi de lemn, ridicata pe o fundatie de beton. Din punct de vedere arhitectonic biserica este construita sub forma de nava cu altar, naos, pronaos si pridvor inchis.

Catapeteasma din lemn de stejar cu sculptura, realizata de mesterul artizan Pantelimon Peiu din Piatra Neamt, urca pana la bolta altarului si il separa de naos. Absidele, nu prea adanci, separa naosul de pronas. Turla mare, acoperita cu solzi de tabla, are forma octogonala, intens luminata prin cele patru ferestre si este asezata pe naos. La fel de generos sunt luminate prin ferestre: naosul, pronasul si pridvorul.

Portalul de acces in biserica se afla in pridvor si este confectionat din lemn de stejar scluptat. Tot din stejar sculptat sunt si stranele din biserica si pridvor. Biserica este pictata la interior si la exterior in tehnica tempera de pictorul Mihai Gabor din judetul Neamt (pereti captusiti cu sipca sau scandura peste care s-a aplicat tencuiala).

La Manastirea Petru Voda sunt inmormantati Gheorghe Calciu Dumitreasa (3 decembrie 2003) si parintele Justin Parvu (20 iunie 2013), colegi de temnita in calitate de dizidenti in perioada comunista. Mormintele lor sunt locuri de pelerinaj pentru credinciosi. Complexul manastiresc este intregit cu un azil de batrani, o casa de copii si un dispensar medical. Frumusetea picturii si pitorescul peisajului fac ca manastirea sa fie unul dintre locurile cele mai vizitate de catre impatimitii turismului ecumenic.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Poiana Teiului, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Petru Voda?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Un loc in mijlocul padurii care imbie la meditatie si mai ales sa ne gândim la suferintele acelor oamni din temnitele comuniste.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.