Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Prislop din Silvasu de Sus, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Silvasu de Sus, Romania precum: adresa Manastirea Prislop, cum ajung la Manastirea Prislop, program Manastirea Prislop, preturi Manastirea Prislop, poze Manastirea Prislop, localizare pe harta Manastirea Prislop si alte detalii Manastirea Prislop.

  • Locatie: Silvasu de Sus, Hunedoara, Romania

Manastirea Prislop este un lacas de cult din apropierea satului Silvasu de Sus, judetul Hunedoara, unul dintre cele mai importante asezaminte ortodoxe din Transilvania.

Documentele istorice nu atesta cu certitudine data infiintarii acestei manastiri, insa se presupune ca intrucat a fost construita pe un pamant detinut de nobili romani din Ciula, ei au fost ctitorii laici ai locasului.

Intre secolele XIII-XIV nu a existat vreo atestare a vreunei sihastrii pe aceste meleaguri, ci o singura mentiune despre prezenta lui Nicodim de la Tismana in Ungaria medievala, consemnata pe Evangeliarul sau: “Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913 (1404-1405)”." Numelui acestuia i-au fost atribuite mai multe manastiri, inca nu si Manastirea de la Prislop.

La jumatatea secolului XVI, Manastirea Prislop a ajuns aproape in ruine, urmand ca in anul 1564 sa fie zidita de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca. Intrucat despre Manastirea Prislop se scria in documentele secolului al XIX-lea, este posibil sa fi existat, undeva in padure, in apropierea cladirilor actuale. Zamfira fusese casatorita de 4 ori cu nobili transilvaneni care nu erau ortodosci si intrucat era ingrijorata de starea sufletului sau, ea ar fi construit aceasta manastire, impodobind-o cu podoabe si icoane pretioase, dintre care se mai pastreaza una singura pana astazi. Piatra funerara a Zamfirei se gaseste la Prislop.

In secolul al XVIII-lea Manastirea Prislop era de natura greco-catolica, fiind implicata in conflictele religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici si ortodoxi. In anul 1948, lacasul de cult a devenit ortodox, fiind desfiintata si alocata pentru destinatii laice. A fost refacuta ca asezamant manastiresc dupa anul 1975, adapostind o comunitate de calugarite.

Aici se afla locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca, al treilea ctitor al actualei manastiri deoarece, in toti anii in care s-a nevoit aici (41 de ani) a pictat fresce si icoane deosebit de valoroase astazi, a reorganizat viata de obste si a redat manastirii stralucirea si frumusetea de care se bucura astazi mii de credinciosi veniti chiar si de peste hotare.

In anul 1991 aici a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, unde se studiaza timp de 5 ani.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Silvasu de Sus, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Prislop?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
romeo j

romeo-j

Nu stiu de ce la noi in Romania totul trebuie sa devina comercial si cineva sa profite! Am fost la Mormantul Parintelui, martea, si nu am stat decat circa o ora la coada. Multa lume venita cu sperante…Linistea si pacea ne inconjoara …Masini multe si comnercianti care te imbie cu tot felul de lucruri. mai jos si o taraba cu mici si friptura…De ce?

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.