Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Ratesti din Berca, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Berca, Romania precum: adresa Manastirea Ratesti, cum ajung la Manastirea Ratesti, program Manastirea Ratesti, preturi Manastirea Ratesti, poze Manastirea Ratesti, localizare pe harta Manastirea Ratesti si alte detalii Manastirea Ratesti.

  • Locatie: Berca, Buzau, Romania

Manastirea Ratesti este o manastire ortodoxa situata in judetul Buzau, comuna Berca, satul Ratesti. Aceasta asezare monahala a fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de boierul Dragomir si sotia sa. A fost initial un schit de calugari ce avea o mica biserica de lemn cu hramul “Sfanta Treime”. Schitul Ratesti (asa apare in acte pana la 1868) a fost mentionat documentar pentru prima oara la 6 mai 1634, intr-un act de danie al monahului Sofronie de Gomesti. Un alt document care aminteste de Schitul Ratesti dateaza din 21 ianuarie 1652.

In anul 1784, pentru nevoile schitului se va construi o noua biserica, tot din lemn, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Pe temelia acestuia se va ridica, mai tarziu, in anul 1844, biserica cea mare de zid, purtand ambele hramuri ale celor doua biserici vechi de lemn: “Sfanta Treime” si “Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”.

Biserica cea mare, imbinand in mod armonios arhitectura bisericeasca autohtona cu elemente neoclasice, are 30 de metri lungime, 15 metri latime si o inaltime de zece metri. Planul bisericii este triconic, avand un pronaos mare in partea vestica. Boltile bisericii sunt incununate cu trei turle construite din scandura: turla mare este octogonala, iar turlele mici sunt hexagonale.

A fost pictata in fresca intre 1843-1844 de pictorul Nicolae Teodorescu, conducatorul scolii de zugravi de la Episcopia Buzaului, ajutat de nepotul sau Gh. Tattarescu, elev al scolii. Din perioada cat a lucrat la Ratesti se mai pastreaza azi in muzeul Episcopiei Buzaului o icoana cu doua fete “Sf. Treime” (semnata jos in coltul din dreapta Tattarescu pictor) si “Iubirea lui Hristos”,tot cu doua fete, ce reprezinta pe o fata Sfintii 40 de mucenici, iar pe cealalta Sf. Dimitrie si Gheorghe avand jos in stanga semnatura (Tattarescu). Din pictura lui Nicolae Teodorescu azi se mai pastreaza doar catapeteasma.

Muzeul manastirii adaposteste o colectia de arta veche bisericeasca. Colectia a luat fiinta in anul 1975, fiind amenajata intr-o sala spatioasa, pictata in anul 1859 de monahul Elisei de la Ciolanu si este compusa din icoane pe lemn si sticla, broderii artistice, obiecte de cult, carte veche (o raritate o constituie Biblia poliglota format mare, tiparita la Paris de Antonius Vitray in 1629).

Acces: DN 10, trecandu-se raul Buzau, mai inainte de localitatea Satuc, sau pe DJ 203, trecand prin Berca, apoi pe drumul comunal 194, cca 2 km.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Berca, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Ratesti?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.