Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Saon din Niculitel, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Niculitel, Romania precum: adresa Manastirea Saon, cum ajung la Manastirea Saon, program Manastirea Saon, preturi Manastirea Saon, poze Manastirea Saon, localizare pe harta Manastirea Saon si alte detalii Manastirea Saon.

  • Locatie: Niculitel, Tulcea, Romania

Manastirea Saon se afla in judetul Tulcea, la o distanta de 11 km din capitala acestuia spre Niculitel. Dupa ce intri in complexul manastiresc, pe partea stanga se gaseste corpul de chilii, staretia, spatii de cazare pentru oaspeti, o cladire mare, din zid, acoperita cu tabla, care a fost construita intre anii 1990-1992. Manastirea Saon a fost infiintata in anul 1846, prin straduinta unor calugari plecati de la Manastirea Celic-Dere, care au ridicat la Saon cateva chilii din chirpici si un Paraclis.

In anul 1880, monahii de la Saon au construit din chirpici si lemn actuala biserica veche cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, care exista si astazi. Frescele din Paraclis au fost realizate de fosta stareta Maria Odudencu impreuna cu maica Salomeea, iar catapeteasma a fost executata de C. Kipirlin in anul 1957. Un incediu avea sa distruga schitul, biserica scapand intacta.

In anul 1909 schitul a trecut sub administrarea “Manastirii Cocos”. In anul 1959 acest sfant lacas a fost desfiintat iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. In anul 1972 a luat fiinta ca Metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos iar in anul 1990 a redevenit Manastire de sine statatoare. Trapeza a fost pictata in anul 1999 prin grija familiei Gheorghe si Maria Neata din Tulcea.

La 1 septembrie 1909 a inceput constructia bisericii noi, cu trei turle, zidita din piatra si caramida, in forma de cruce. A treia turla este pe naos si este dechisa, luminata prin 6 ferestre, cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”. Celelalte doua turle se afla de o parte si de alta a pronaosului. Primul Razboi Mondial a dus la stagnarea lucrarilor de constructie.

In anul 1916, Saonul a devenit de sine statator iar in 1930 a fost transformat in manastire de maici. Cutremurul din 1940 a dus la prabusirea turlelor. Dupa anul 1956, lucrarile de reconstructie a turlelor au fost reluate si s-a executat pictura bisericeasca. In anul 1959 lacasul de cult a fost sfintit. In fata portalului principal, biserica are si un pridvor deschis, sustinut de doua coloane mari, din zid de caramida. Pridvorul, de forma inchisa, este pictat in interior, precum si pe peretele exterior, dinspre apus.

Iluminatul natural este asigurat prin ferestre mari, simple, cu grilaje metalice in exterior. Fatadele exterioare au un brau inconjurator in partea superioara, deasupra caruia, de jur-imprejur, se gasesc firide nepictate. Pictura interioara care decoreaza bolta sfantului altar, bolta mare si pronaosul a fost executata de parintele Sofian.

In biserica mare de la Saon sunt pastrate particele din Moastele Sfintilor Vichente, Maxim Grecul, Inochentie Mitropolitul, Epictet Preotul si Astion Monahul, racla cu acestea fiind tot timpul expusa inchinarii pelerinilor. Bucati din vesmintele care au apartinut Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Cuvioasei Parascheva si Sfantului Grigorie Decapolitul sunt expuse in biserica. In vitrina special amenajata pentru adapostirea acestora se afla si o bucatica din lemnul Sfintei Cruci.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Niculitel, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Saon?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.