Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Slobozia, Romania precum: adresa Manastirea Sfintii Voievozi, cum ajung la Manastirea Sfintii Voievozi, program Manastirea Sfintii Voievozi, preturi Manastirea Sfintii Voievozi, poze Manastirea Sfintii Voievozi, localizare pe harta Manastirea Sfintii Voievozi si alte detalii Manastirea Sfintii Voievozi.

  • Locatie: Slobozia, Ialomita, Romania

Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia a fost ridicata de catre postelnicul Ianache Caragea in anul 1618 cu hramul arhanghelilor Mihail si Gavriil, sarbatoriti pe data de 8 noiembrie. Cea mai veche manastire din estul Munteniei a fost refacuta de domnitorul Matei Basarab, dupa cutremurul din anul 1634, acesta inconjurand biserica cu un puternic zid de incinta si construind chilii. Manastirea este inzestrata in secolele 17-18 cu terenuri, mosii, paduri, ocine, vii.

Din vechea biserica, de dinainte de cutremur, a ramas doar crucea cu cele doua icoane de deasupra catapeteasmei, precum si patru icoane mari: Domnul Isus Hristos, Maica Domnului, Sfintii Voievozi, Sfantul Ioan Botezatorul. In timp, manastirea ajunsese sa aiba 13 mosii, polarizand in jurul ei intreaga viata a obstei din imprejurimi. In anul 1618, postelnicul Ianache Caragea, cu voia voievodului Radu Mihnea a intemeiat o ‘slobozie’ la Vaideei (Slobozia de azi), adica o asezare scutita de dari pe trei ani, unde asezase colonisti.

Un alt cutremur, cel din anul 1838, a distrus lacasul de cult, care va fi rezidit din temelii intre anii 1840-1842, pastrand de la vechea ctitorie partea inferioara a turnului clopotnitei si zidul inconjurator. Arhimandritul Gavriil Smirneanul repara biserica in aul 1836 si cladeste partea superioara a clopotnitei, fapt gravat pe zidul acesteia, care a supravietuit cutremurului ce a urmat.

Dupa reformele lui Al. I. Cuza (secularizarea averilor manastirilor), biserica manastirii s-a transformat in biserica parohiala. In anul 1994, Manastirea Sfintii Voievozi devine sediul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor (astazi are un frumos sediu intr-o alta locatie) iar biserica manastirii a devenit catedrala episcopala.

In biserica se pastreaza intr-o racla de argint, moastele urmatorilor sfinti: Sfantul Ioan Hrisostom, Sfantul Dumitru, Sfantul Ilodor, Sfantul Procopie, Sfantul Artemie, Sfantul Pantelimon, Sfantul Haralambie, Sfantul Mercurie, dar si Cinstitul lemn al Sfintei Cruci. In aceeasi racla s-a mai pastrat o batista din panza brodata cu fire de aur, donata de Elena Doamna, sotia lui Matei Basarab Voda, cu ocazia sfintirii bisericii manastirii, in 1636.

Construita in stil bizantin cu influente occidentale, biserica manastirii are forma de nava cu o turla care incununeaza pronaosul. Portalurile de intrare in curtea manastirii si cel de intrare in biserica sunt din lemn bogat sculptat, intruchipand pe sfintii arhangheli Mihail si Gavriil. Jiltul episcopal si stranele din biserica sunt si ele din lemn natur bogat ornamentat. Interiorul pictat cu scene biblice este iluminat de candelabrele frumos ornamentate.

Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia a fost de-a lungul timpului lacas religios si centru cultural, pe langa ea a functionat o scoala iar manastirea este detinatoarea celei mai vechi biblioteci din zona.

Construita ca un fort, cu o incinta puternica cu turnuri in cele patru colturi si turnul clopotnita (ca un observator), singura fortificatie de acest fel din sud-estul Munteniei, manastirea a avut un rol militar prin pozitia strategica deosebita, fiind asezata nu departe de puternicele cetati turcesti de la Silistra si Harsova. In timpul razboaielor ruso-turce a servit drept comandament trupelor rusesti si a suferit asedii ale trupelor turcesti. Daca manastirea a fost initial asezamant de calugari, in anul 1998 aceasta a fost reinfiintata ca obste pentru maici. In anul 1903 asezamantul a fost declarat monument istoric, statut pastrat si in ziua de azi, cand functioneaza ca destinatie pentru calugari (destinatie primita din anul 2009).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Slobozia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Sfintii Voievozi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.