Vizualizezi pagina obiectivului turistic Marele Canal din Venetia, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Venetia, Italia precum: adresa Marele Canal, cum ajung la Marele Canal, program Marele Canal, preturi Marele Canal, poze Marele Canal, localizare pe harta Marele Canal si alte detalii Marele Canal.

  • Locatie: Venetia, Veneto, Italia

Marele Canal din Venetia, cunoscut printre venetieni drept Canalazzo, este principalul coridor de trafic acvatic al acestui oras uimitor. Canal Grande serpuieste prin orasul Venetia sub forma unui S mare, pornind de la Bazinul San Marco pana la laguna de langa gara Santa Lucia. Aceasta cale navigabila antica masoara 3,8 kilometri si are intre 30 si 90 de metri latime. In cele mai multe locuri, canalul are o adancime de aproximativ 5 metri.

In jur de 170 de cladiri se aliniaza pe malurile canalului, mare parte din ele fiind construite intre secolele 13 si 18, de catre familiile bogate venetiene. Majoritatea traficului orasului se desfasoara in sus si in jos pe acest canal, fie ca e vorba de barci private, de vaporetti (autobuze pe apa), de taxiuri pe apa sau de celebrele gondole. Traficul pietonal este concentrat in jurul celor trei poduri care traverseaza canalul: Podul Rialto, Ponte Degli Scalzi si Ponte dell’Accademia. Un al patrulea pod, modern (si controversat), a fost adaugat de curand, nu departe de Ponte Degli Scalzi: Podul Calatrava.

Se crede ca Marele Canal urmeaza cursul unui rau antic. Unele din primele asezari din zona au aparut in jurul canalului, in preajma Podului Rialto. Pana in secolul 10, aici era un centru comercial si un port sigur si usor accesibil de catre ambarcatiuni. Din acest motiv, unele din primele case aparute de-a lungul canalului au apartinut comerciantilor care isi desfasurau activitatea aici. Prin secolele 12 si 13, casele de pe canal au devenit mai frumoase, incluzand adesea decoratiuni in stil bizantin precum arcade alungite si logii mari.

Stilul gotic venetian de arhitectura si-a facut simtita prezenta in cladirile construite de-a lungul canalului in secolul 15 si unele din cele mai bune exemple se gasesc inca aici, inclusiv magnifica Ca d’Oro. Cladirile si casele construite in stilurile renascentisc si clasic au aparut in secolul 16. Cele mai bune exemple de acest fel sunt Palazzo Dario si Palazzo Grimani. La sfarsitul secolului 16 si in secolul 17 au aparut cladirile in stilul baroc pe Marele Canal. Aceasta a fost cea mai prolifica perioada de constructie din zona si include ridicarea bisericii Santa Maria di Nazareth (cunoscuta drept Scalzi astazi) si a Bazilicii Santa Maria della Salute, una din cele mai elegante cladiri ecleziastice ale orasului. Arhitectul principal al acelei perioade era Baldassarre Longhena, acesta construind multe cladiri din zona canalului.

Prin secolul 18, lucrarile de constructie s-au oprit pe Marele Canal al Venetiei. Cu toate acestea, in ultimele doua secole, s-au inregistrat renovari importante la multe dintre cladirile istorice cu iesire la canal, iar cele mai importante au devenit muzee sau sunt detinute de fundatii care se ocupa de intretinerea lor.

Trecutul glorios al Venetiei se intoarce o data pe an pe Marele Canal in timpul Regatei Istorice – Regata Storica, in prima duminica a lunii septembrie. Primele regate (curse de barci) au avut loc in secolul 14. Cursele sunt precedate de o parada spectaculoasa a barcilor, condusa de Serenissima, o barca decorata somptuos. Regata este unul din punctele de atractie anuale ale Venetiei si atrage multimi de turisti care admira barcile istorice si echipajele imbracate in haine traditionale.

Cea mai buna metoda de a vedea cladirile magnifice de-a lungul canalului este reprezentata de vaporetto (autobuzul acvatic). Liniile cu numarerele 1 si 2 merg de la un capat la celalalt. Multi turisti prefera si o plimbare romantica cu gondola. Sau puteti lua unul din multele taxiuri acvatice.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Venetia, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Marele Canal?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

CANAL GRANDE-VENETIA

Dupa ce cobori din autobuzul de Mestre, nerabdator sa cunosti Venetia cauti statia de vaporetto Piazzale Roma. De aici, urmand linia sinuaoasa a apei pana la Palatul Ducal de desfasoara Canal Grande. In fata, peste apa, ai statia feroviara Santa Lucia, ultima ramificatie a traficului urban pe pamant.

Orasul dezvaluie ochiului vizitatorului caracterul lui amfibiu, Grand Canal (Marele Canal), brazdat de vaporetti si gondole intr un continuu du-te-vino animat de viata frenetica, in lungul apelor, reflecta si multiplica in mii de fragmente vibrand in cercuri de apa, culorile palatelor ce marginesc malurile…

Culorile si zgomotele amestecate cu mirosul de sare de mare dau prima senzatie de neuitat dintr un mijloc urban absolut exceptional, in care viata cotidiana, care se deruleaza pe 400 de poduri si 120 de insule pe care Venetia este construita, este ritmata printr un raport continuu intre pamant si mare.

Marele Canal imparte Venetia in doua parti, tranversand intr-un parcurs sinuos, este artera cea mai spectaculoasa a traficului orasului. Este foarte probabil ca Grand Canal, care masoara aproape patru kilometri lungime, sa fi fost candva albia unui fluviu si va asuma foarte repede un rol de prima importanta in istoria Republicii Venetiene .

Pe ape sosesc in Venetia comercianti provenind din Orient si in lungul malurilor sale se gasesc numeroase depozite pe care statul le inchiriaza comerciantilor straini care isi depoziteaza marfurile lor . Locuintele bogatilor comercianti si nobili venetieni se ridica in lungul Marelui Canal rivalizand in lux si eleganta.

Palatele care marginesc Canalul, intr o suita arhitecturala variata si eleganta sunt marturia dezvoltarii istorice si artistice a Venetiei. Toata istoria Serenissimei (Seninei), puternicul rol maritim si a extraordinarei puteri economice, a fantasticii productii artistice, este scrisa pe malurile Marelui Canal.

Itinerarul care duce la Bazilica San Marco, traversand apele Marelui Canal, este in consecinta demn de interes.

Urcand in vaporetto care pleaca din fata garii feroviare te vei putea bucura de parade unui décor sugestiv si multicolor. Primul edificiu de certa importanta care iti apare in fata ochilor este biserica San Simeone Piccolo. La cativa pasi primul dintre cele trei poduri care leaga malurile Canalului se prezinta in toata eleganta sa printr un frumos design. Este vorba de Ponte delli scalzi. Ridicat in 1934, dupa un proiect de Eugenio Miozzi este construit din piatra alba de Istria. Pe partea stanga se afla biserica degli Scalzi (Sf.Maria din Nazareth) ridicata intre anii 1670-1680 de Baldassare Longhena. Biserica poseda o frumoasa fatada baroca opera lui G.Sardi.Trecand de poul Scalzi, tot pe partea stanga se zareste fatada bisericii Sf.Eremia. In apropierea acestei biserici de afla palatal Labia, exemplu fastuos de locuinta din secoluk al XVIII lea care conserva numeroase fresce de G.B,Tiepolo. Fatada in piatra de Istria, este opera lui Andrea Cominelli. Palatul este azi sediul RAI (RTV ITALIANA). Continuind drumul in lungul Marelui Canal palate defileaza pe o partea si pe alta a malurilor: Palatul Foscari (secolul XV),Palatul Gritti si Palatul Corner (secolul XVI).

Antrepozitul turcilor situat pe malul drept al canalului constituie o marturie a schimburilor comerciale intense care au avut loc intre Venetia si Orient, facand din Canal o piata cosmopolita. Nu departe de acesta se gaseste pe partea stanga unul din cele mai frumoase palate ale Venetiei, Palatul Veniamin Calergi. Astazi este sediul Cazinoului municipal, considerat capodopera a Renasterii Venetiene. Continuind drumul in lungul canalului decorul fatadelor multicolore ale palatelor de deruleaza putin cate putin. Acestea sunt mai intai inaltele balcoane ale Palatului Battagia (secolul XVII), apoi broderia gotica a frumoasei ferestre a palatului Erizzo a la Maddalena pe partea stanga, pe urma se gaseste elegantul Palat Tro ,apoi fatada alba a Bisericii San Stae care precede superbul Palat Pesaro (stil renascestist), este astazi Muzeul Oriental si Galeria Internatioanala de Arta Moderna. La cativa pasi de Palatul Pesaro se afla Ca D Oro care adaposteste azi Galeriile Franchetti (picture, bronzuri, marmura, obiecte de arta venetiana).

Langa Ca D Oro se gaseste tot pe stanga Ca Da Mosto-arhitectura tipicveneto -bizantina. Marele Canal descrie o curba si ni se releva puternic si maiestuos Podul Rialto, construit in piatra de Antonio da Ponte in secolul XVI.

Urmand in continuare Canalul, pe partea dreapta se afla Palatul Loredan si Palatul Farserri, devenit astazi Hotelul Orasului. Tot pe stanga se afla Palatul Grimani. La dreapta la inceputul marii curbe pe care o formeaza canalul se afla Ca Foscari. Nu departe de acesta se afla Palatul Grassi.Aproape in fata Palatului Grassi se afla Ca Rezzonico, sediul Muzeului secolului al XVIII lea san Venitien. Urmand cursul canalului, pe partea dreapta,se afla frumoasa constructie gotica a Palatului Loredan, iar pe stanga frumoasa constructie a Palatului Falier cu vedere spre Podul Academia, ultimul dintre podurile care unesc malurile Canal Grande. Aproape de acesta pe malul stang se afla Palatul Franchetti. Canalul se largeste putin cate putin si von intalnit pe dreapta impozanta basilica Santa Maria della Salute. Canalul se largeste si se contopeste cu Marea Adriatica, in Bazinul San Marco.Splendoarea Palatului Ducal si cupolele bizntine ale Bazilicii San Marco, pe partea stanga completeaza decorul remarcabil al malurilor Marelui Canal.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.