Vizualizezi pagina obiectivului turistic Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Baba, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Baba, Romania precum: adresa Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, cum ajung la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, program Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, preturi Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, poze Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, localizare pe harta Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si alte detalii Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

  • Locatie: Baba, Maramures, Romania

Inchisoarea din Sighet a fost construita in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.

In 1950 a devenit “Inchisoarea ministrilor”, fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp.

Penitenciarul era camuflat sub titlul de “unitate de munca speciala”, fiind in realitate un lagar de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera cu Uniunea Sovietica fiind situata la mai putin de doi kilometri, iar paza fiind draconica.

In 1993, poeta Ana Blandiana a prezentatat Consiliului Europei un proiect de transformare a fostei inchisori intr-un Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei. In 1995, Consiliul Europei a luat Memorialul de la Sighet sub egida sa.

Primele sali ale muzeului, precum si Spatiul de Reculegere si rugaciune, au fost inaugurate in iunie 1997, cand Memorialul a fost de altfel declarat “ansamblu de interes national”.

Muzeul Memorial Sighet se doreste a fi o institutie vie, in permanenta schimbare. In fiecare an au fost amenajate, tematic si cronologic, cea mai mare parte din fostele celule ale inchisorii.

In cele trei nivele ale muzeului sunt prezentate teme si aspecte importante din istoria Romaniei de la 1945 pana la evenimentele din 1989.

Dintr-o sala de informare se trece in celularul propriuzis, unde sunt prezentate: Alegerile din 1946, Celula in care a murit Iuliu Maniu, Distrugerea partidelor politice, Represiunea asupra bisericii, Securitatea intre 1948-1989, Colectivizarea, Monarhie versus comunism, Anul 1948 – Sovietizarea Romanie, o cronologie a tarilor din Europa de est (1945-1989).

La etajul I se afla celula de pedeapsa neagra – o ceula mica, fara ferestre, cu un lant in mijloc. Tot la acest nivel intalnim: Sala demnitarilor, Distrugerea Academiei Romane, Represiuni entice si religioase, Deportarea in Baragan, Anul 1956 – Miscari studentesti din Romania, Femei in inchisoare sau Viata intelectuala.

La etajul al II-lea gasim celula in care a murit Gheorghe I. Bratianu, Miscarile sociale din Valea Jiului si Brasov, “Epoca de Aur” sau comunismul kitsch, oponenti si dizidenti in deceniile ’8 – ’9, Sala demolarilor sau Lotul Visovan.

De asemenea exista doua expozitii permanente, dedicate celor doi reprezentanti de seama ai partidelor democratice – Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu, precum si o expozitie temporara Corneliu Coposu.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Baba, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.