Vizualizezi pagina obiectivului turistic Mezquita – Catedrala-Moschee din Cordoba, Spania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Cordoba, Spania precum: adresa Mezquita – Catedrala-Moschee, cum ajung la Mezquita – Catedrala-Moschee, program Mezquita – Catedrala-Moschee, preturi Mezquita – Catedrala-Moschee, poze Mezquita – Catedrala-Moschee, localizare pe harta Mezquita – Catedrala-Moschee si alte detalii Mezquita – Catedrala-Moschee.

  • Locatie: Cordoba, Andalucia, Spania
  • Adresa: Orasul Vechi

Monumentul remarcabil din Córdoba este Catedrala, fosta moschee principala din vestul Islamului si cunoscuta in continuare sub numele de Mezquita, una dintre cele mai mari moschei din lume si cea mai frumoasa realizare a arhitecturii maure din Spania, comparabila in frumusete si marime cu marile moschei din Mecca si Damasc, Moscheea El-Azhar din Cairo sau Moscheea Albastra din Istanbul. Site-ul pe care se afla moscheea, a fost initial ocupat de o biserica vizigota, pe care maurii au folosit-o dupa cucerire ca o moschee, desi au lasat o parte din ea si crestinilor. Aceasta parte a fost achizitionata de Abderrahman I iar construirea prezentei moschee a inceput in 785, cu unsprezece nave deschise la ceea ce in prezent este Curtea de Portocali si mihrabul (nisa de rugaciune care indica directia spre Mecca) la sfarsitul navei centrale, care a fost mai mare decat celelalte. Materiale de constructie din cladirile romane si vizigote au fost folosite in constructie. In timpul domniei lui Abderrahman al II-lea, intre aproximativ 830 si 850, navele au crescut in lungime; in 951 Abderrahman III a construit minaretul (care a fost modificat ulterior); si Al-Hakam II a marit moscheea la lungimea sa actuala de 179 metri. In cursul acestei prelungiri s-au adaugat ‘al treilea mihrab’ si maqsura (incinta Calif). In cele din urma Almansor a crescut latimea moscheei, aducand-o la dimensiunile sale actuale, bazandu-se pe opt nave suplimentare de-a lungul intregii lungimi a structurii, astfel incat sala de rugaciune are acum nu mai putin de nouasprezece nave.

Dupa intoarcerea crestinilor, moscheea a suferit putine schimbari timp de mai multi ani: Alfonso X a inlocuit mihrabul din a doua faza a constructiei cu Capilla Villaviciosa, si asta a fost tot. In timpul domniei lui Carol al V-lea a fost efectuata una dintre schimbarile cele mai drastice in moschee. In 1523 a fost luata decizia de a construi o catedrala mare in sala de rugaciune musulmana. Consiliul Local al Córdoba a simtit pericolul si a amenintat cu moartea pe oricine incerca sa distruga cladirile maure; dar la ordinele lui Carol al V-lea reconstructia a mers mai departe, sub indrumarea unui arhitect pe nume Hernán Ruiz. Atunci cand, cativa ani mai tarziu, Carol a venit la Córdoba pentru a inspecta lucrarile, a spus: ‘Daca as fi stiut domnilor ce aveti in minte, nu ar fi trebuit sa permit; pentru ca ceea ce ati construit poate fi vazut peste tot, dar ceea ce ati distrus nu mai este in lume.’ Cladirea Catedralei a fost terminata in 1599 si, cam in acel moment, au inceput lucrarile de modificare a minaretului.

Intreaga La Mezquita-Catedral de Córdoba este inconjurata de un zid exterior intre 9 si 20 m inaltime, cu nenumarate contraforturi-turnuri. Intrarea principala, pe partea de nord, este Puerta del Perdon (1377), in stil Mudejar. Adiacent, formand prima etapa a minaretului, este Campanario (Clopotnita) de 60 m inaltime sau Torre de Alminar, caruia i-a fost dat forma sa actuala, aratand influenta stilului Herreran, in 1593. In prezent, este incununat de statuia Arhanghelului Mihail, patronul sfant al orasului.

Puerta del Perdon duce in pitorescul Patio de los Naranjos (Curtea Portocalilor) din Córdoba, plin cu portocali si palmieri, unde aveau loc spalarile prevazute de legea islamica.

De la Patio de los Naranjos, Puerta de Las Palmas (1531), in stil Mudejar, ofera acces la interiorul Catedralei Mezquita, sala de rugaciune din moschee. Aceasta sala magnifica, de doar 11.5 inaltime, este vazuta in semi-intuneric aparent ca o padure de coloane fara sfarsit, in schimbare la fiecare pas. Exista o impresie uimitoare de spatiu. In total exista 856 de coloane din marmura, jasp si porfir, legate longitudinal de arcade in forma de potcoava rosii si albe. Unele dintre coloane au fost luate de la cladiri vechi si biserici crestine. La Puerta de Las Palmas, intre mihrab-uri (nise de rugaciune care marcheaza directia spre Mecca), a fost expusa o parte din structura acoperisului colorat si bogat sculptat de moschee.

Noul Mihrab al Catedralei-Moschee din Cordoba, in care Coranul este deschis, este o capodopera incomparabila a arhitecturii islamice. Acoperita cu o cupola mare cioplita dintr-un singur bloc de marmura, aceasta are un decor in forma de modele florale si geometrice si versete din Coran in scrierea araba.

In inima moscheei din Córdoba si construita transversal peste ea, este Catedrala, constand dintr-un cor gotic si Capilla Mayor (altarul). A fost construita intre 1563 si 1599 si a implicat distrugerea a 63 de coloane. Scaunele bogat sculptate ale corului sunt opera lui Pedro Cornejo. Deasupra altarului inalt din marmura rosie (1618) este o pictura de Palomino. Exista doua amvoane fine din lemn de mahon si marmura.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Cordoba, Spania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Mezquita - Catedrala-Moschee?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.