Vizualizezi pagina obiectivului turistic Moscheea Baiazid din Istanbul, Turcia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Istanbul, Turcia precum: adresa Moscheea Baiazid, cum ajung la Moscheea Baiazid, program Moscheea Baiazid, preturi Moscheea Baiazid, poze Moscheea Baiazid, localizare pe harta Moscheea Baiazid si alte detalii Moscheea Baiazid.

  • Locatie: Istanbul, Turcia
  • Adresa: Beyazıt Meydanı Beyazıt
  • Transport - tramvai: Beyazıt-Kapalı Çarşı

Intre anii 1501-1506, Sultanul Baiazid al II-lea a ridicat o moschee din piatra fasonata, astfel incat numele sau sa danuiasca peste veacuri. Moscheea Baiazid are o arie totala de 1600 de metri patrati si un acoperis format din 24 de domuri si este decorata la interior cu granit si marmura. Moscheea a suferit pagube insemnate dupa cutremurul din 1509, fiind reconstruita in anul 1573. Minaretele au ars pe rand: unul intr-un incediu din anul 1683 si celalalt in anul 1764. Piatra de constructie pentru moschee si anexe s-a prelevat, in mare parte, din celebra biserica Sfanta Maria a Primaverii distrusa de turci. Imediat dupa terminarea edificiului, in anul 1509, un cutremur a distrus partial cupola fiind necesara o reparare imediata.

In anii 1573-1574, Mimar Sinan va repera edificiul. Inca o reparatie va fi efectuata in anul 1767. Moscheea este orientata cu axa pe directia nord-vest sud-est. Curtea interioara inconjurata cu ziduri foarte inalte, aflata in partea de N-V, are o suprafata aproximativ egala cu cea a edificiului central si porti monumentale pe fiecare latura exterioara. Pe trei laturi ale curtii interioare se desfasoara un portic care se sprijina pe 20 de coloane de porfir verde si de granit, toate recuperate de la biserici si monumente antice. Coloanele sustin 24 de cupole, care sunt unite de un trotuar policrom din marmura. Cupola are inaltimea de 44 de metri si un diametru la baza de 17 metri.

Fantana purificarii din centrul curtii este de data mai recenta decat edificiul principal, datand din secolul al 17-lea. In interior, o mare cupola se sprijina pe doua semi cupole, una plasata deasupra absidei si alta deasupra arcului portalului de intrare in sala centrala. Alte structuri laterale sunt acoperite de cate patru mici cupole. Arealul central, cuprins intre pilastri, are forma de patrat cu latura de 40 de metri.

Iluminatul natural se realizeaza prin 20 de ferestre plasate la baza cupolei, cate sapte ferestre la fiecare semi-cupola si doua randuri de ferestre din zidurile laterale. In cimitirul de la sud-estul gradinii se poate vedea mausoleul lui Baiazid al II-lea si cele ale celor doua fiice ale sale, Selcuk Hatun, al Marelui Vizir Koca Mustafa Resid Pasa. Sub gradina se afla bazarul moscheei in care se gasesc magazine cu arcade, din a caror chirie se sustine financiar moscheea. Acest bazar a fost conceput de Mimar Sinan, in anul 1580 si restaurat in 1960.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Istanbul, Turcia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Moscheea Baiazid?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.