Vizualizezi pagina obiectivului turistic Muntii Sureanu din Hateg, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Hateg, Romania precum: adresa Muntii Sureanu, cum ajung la Muntii Sureanu, program Muntii Sureanu, preturi Muntii Sureanu, poze Muntii Sureanu, localizare pe harta Muntii Sureanu si alte detalii Muntii Sureanu.

  • Locatie: Hateg, Hunedoara, Romania

Muntii Sureanu fac parte din grupa carpatica situata intre Olt si Jiu. Ca limite are Muntii Condrel in est, culoarul depresionar Strei in vest, culoarul Muresului in nord, depresiunile Hateg (sud-vest) si Petrosani (sud).

Desfasurarea difeirtelor tipuri de activitati turistice este favorizata de concentrarea distincta a obiectivelor turistice de un anumit gen – cele istorice si etnofolclorice in vest si nord, cele carstice in sud, peisaje distincte in est. In al doilea rand, infrastructura rutiera sustine activitatile turistice, asigurand un acces usor spre obiectivele turistice. Altitudinea maxima este de 2130 m – Varful lui Patru.

Alte varfuri importante sunt Sureanu – 2059 m, Ausel – 2010 m, Clabucetul – 1940 m, care sunt si puncte de belvedere. Vaile in Muntii Sureanu sunt adanci si inguste, iar atunci cand intalnesc roci mai dure, dau chei. Legatura cu muntii invecinati se face prin mai multe pasuri: Merisor (651 m) spre Retezat, Groapa Seaca (1575 m) spre Parang, Tartarau (1678 m) spre Cindrel. Prezenta calcarelor a determinat aparitia unui relief specific, carstic. Se adauga mai multe forme de relief glaciar desfasurate la peste 1700 m altitudine (circurile glaciare de sub varfurile Patru, Sureanu, Carpa, Parva, Gropsoare; praguri glaciare, morene etc).

In cadrul Muntilor Sureanu se gaseste Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, cu o suprafata de 38.184 ha. Din acesta fac parte 7 rezervatii si monumente ale naturii, precum si 10 monumente istorice de valloare nationala.

Potentialul antropic este det in mare parte de locuirea acestor locuri inca din perioada preromana. Aici intra fortificatiile dacice (Sarmizegetusa Regia, cetatile de la Costesti, Blidaru, Fetele Albe, Pestera Bolii, Piatra Rosie, Cugir, Capalna). Exista si cetati medievale: Sibisel, Sasciori, Turnul medieval de la Crivadia.

Accesul in acesti munti se face pe vaile care-l delimiteaza si pe care se gasesc punctele de plecare spre interiorul muntelui. Accesul s epoate face fie pe calea ferata (Bucuresti – Brasov -Deva, Sibot – Cigir, Filiasi – Simeria), fie pe mai multe sosele (Sebes – Simeria, Sebes – Obarsia Lotrului, Obarsia Lotrului – Petrosani).

Traseele turistice pietonale pornesc din localitatile limitrofe muntilor, axate pe drumuri forestiere si poteci slab marcate. Potecile si drumurile forestiere urca din aceste puncte in general pe vai, ajungand la diferite varfuri sau la culmea principala. Cele mai multe ditre traseele masivului pot fi strabatute mai ales pe lungimi de cateva zile, in conditiile in care se dispune de un echipament adecvat.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Hateg, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Muntii Sureanu?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.