Vizualizezi pagina obiectivului turistic Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona, Portugalia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Lisabona, Portugalia precum: adresa Muzeul Calouste Gulbenkian, cum ajung la Muzeul Calouste Gulbenkian, program Muzeul Calouste Gulbenkian, preturi Muzeul Calouste Gulbenkian, poze Muzeul Calouste Gulbenkian, localizare pe harta Muzeul Calouste Gulbenkian si alte detalii Muzeul Calouste Gulbenkian.

  • Locatie: Lisabona, Portugalia
  • Adresa: Av de Berna 45A
  • Transport - metrou: São Sebastião
  • Website: www.museu.gulbenkian.pt
  • Telefon: 217 823 461
  • Pret: adult/sub 12 ani/redus €4/gratuit/2, intrare libera Dum
  • Program: 10am-6pm Mar-Dum

Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona este un muzeu remarcabil, care prezinta obiecte de arta din anul 2.000 i.Hr. pana la inceputul secolului 20. Colectia a fost donata de catre Calouste Gulbenkian, un filantropist si patron de arta de origine armeana. In ultimul sau testament, Gulbenkian a lasat mostenire statului portughez averea sa si colectia sa vasta de opere de arta.

In anul 1956, la un an de la moartea sa, a fost creata Fundatia Gulbenkian care urma, conform dorintei lui, sa sprijine arta, stiinta, educatia si asistenta sociala. Astazi, fundatia ofera suport pentru un numar mare de proiecte si centre culturale si organizeaza activitati si expozitii temporare. Fundatia isi are sediul intr-un complex modern situat intr-o gradina luxurianta. Contine o biblioteca mare, o sala de spectacole in aer liber si doua muzee: Muzeul Gulbekian si Centrul de Arta Moderna, deschis in 1983.

Colectia de arta antica a lui Gulbenkian este gazduita de un muzeu modern, construit special cu acest scop in anul 1969, cu spatii ample pentru exponate. Mare parte din cele 3.000 de piese de arta a fost colectionata de Gulbenkian insusi, care avea un gust excelent pentru arta. Colectia include obiecte de tapiterie, ceramica, bijuterii, sticlarie, picturi, sculpturi si mobilier si este divizata in doua circuite. Primul circuit este dedicat artei egiptene, artei clasice si obiectelor din Orientul Mijlociu si Indepartat. Printre cele mai de seama piese se numara scarabei egipteni, o vaza greceasca, bijuterii romane, basoreliefuri asiriene, tapiterii persane, portelanuri chinezesti si picturi japoneze.

Al doilea circuit prezinta arta europeana, cu accent pe artele decorative franceze. De remarcat cartile medievale iluminate, colectia de picturi ale maestrilor flamanzi, italieni si francezi si o colectie de mobilier francez din secolul 18, de care Gulbenkian era foarte mandru. O camera intreaga este dedicata bijuteriilor Art Nouveau ale lui René Lalique, un designer care a creat bijuterii adesea incrustate cu pietre pretioase si decorate cu aur sau email.

Calouste Gulbenkian a fost un magnat armenian al petrolului care s-a nascut in anul 1869 in Imperiul Otoman. Colectia sa a inceput cu achizionarea de monede vechi dintr-o piata, la varsta de doar 15 ani. El si-a dobandit averea cu ajutorul explorarii petrolului din Orientul Mijlociu. Gulbenkian si-a petrecut mare parte din viata la Londra sau Paris, dar, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, s-a stabilit in Lisabona (Portugalia a ramas neutra in timpul razboiului), unde a trait pana la moartea sa din anul 1955.

De-a lungul vietii sale, Gulbenkian a colectionat mai mult de 6.000 de piese de arta. In ultimii 20 de ani ai vietii lui, acesta s-a gandit foarte mult la locul in care sa-si expuna colectia. Initial planuia s-o predea Galeriei Nationale din Londra, apoi s-au purtat discutii si cu Galeria Nationala de Arta din Washington, DC, SUA, dar nu s-a ajuns la nici un acord. Dupa moartea sa, in 1960, colectia a fost adusa in Portugalia si un muzeu dedicat s-a deschis in 1969. Gulbekian este onorat cu un monument mare, situat in fata sediului fundatiei care ii poarta numele. Monumentul il arata asezat in fata unui soim urias.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Lisabona, Portugalia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Muzeul Calouste Gulbenkian?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.