Vizualizezi pagina obiectivului turistic Muzeul de Icoane pe Sticla din Sibiel, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Sibiel, Romania precum: adresa Muzeul de Icoane pe Sticla, cum ajung la Muzeul de Icoane pe Sticla, program Muzeul de Icoane pe Sticla, preturi Muzeul de Icoane pe Sticla, poze Muzeul de Icoane pe Sticla, localizare pe harta Muzeul de Icoane pe Sticla si alte detalii Muzeul de Icoane pe Sticla.

  • Locatie: Sibiel, Sibiu, Romania

Muzeul de Icoane pe sticla gazduieste cea mai mare expozitie de icoane pe sticla din Transilvania existenta astazi, reprezentand arta religioasa nascuta din bogatia traditiei crestine ortodoxe si din imaginatia pictorilor tarani romani.

Icoanele pe sticla sunt o practica veche la noi in tara, cunoscand o inflorire in primele decenii ale secolului al XVIII-lea si atingand culmea dezvoltarii intre 1750 – 1800.

Muzeul a fost constituit in anul 1969, fiind opera parintelui Zosim Oancea si a comunitatii din Sibiel. Colectia muzeului cuprinde 600 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticla, impreuna cu opere ale catorva dintre cei mai importanti pictori de icoane.

Icoana vine din grecescul eikon, care inseamna imagine si este esential legata de liturghie si rugaciune, indemnand credinciosul catre adorarea lui Dumnezeu in forma sensibila. In centrul icoanei ortodoxe se gaseste intotdeauna o reprezentare a Domnului Iisus Hristos, infatisat mai ales prin Nasterea, Botezul, Cina cea de Taina, Rastignirea si Invierea Sa. Subiectul cel mai des intalnit in icoane este insa Maica Domnului, mai ales Maica Domnului cu Pruncul si Maica Indurerata, impreuna cu icoanele Bunei Vestiri, a Incoronarii si a Adormirii Maicii Domnului.

Tehnica de executie a icoanelor pe sticla cuprinde desenarea contururilor in oglinda astfel incat, la intoarcerea sticlei pe cealalta parte, imaginea sa se prezinte corect. Mai intai sunt desenate contururile cu o pensula fina, apoi sunt colorate partile figurilor si fondul, dupa care este dispus un strat de lac pe spatele icoanei pentru a fi aparata de umiditate. Pictura este inramata si protejata posterior de o placa, de obicei din lemn de brad.

Toate culorile sunt obtinute din materiale naturale, folosind si amestecuri cu grasimi de origine animala, galbenus de ou, ulei de in. Pictorii se pregatesc si spiritual, prin rugaciune si post.

Muzeul de Icoane pe sticla de la Sibiel cuprinde doua cladiri, la intrarea in sat, la cativa metri una de cealalta, intre Biserica si cimitir. Cea mai mare parte a colectiei de icoane si de obiecte vechi se gaseste pe cele doua nivele care constituie Muzeul Nou, recent ridicat, in timp ce edificiul vechi, mai mic dar reprezentand primul sediu istoric al Muzeului, adaposteste sectiuni suplimentare ale colectiei.

Program de vizitare:

Toamna si iarna: 7-13.30, 14-19

Primavara si vara: 8-13.30, 14-20.

Bilet de intrare: adulti 4 lei, copii ai studenti 2 lei.

Adresa: Strada Bisericii, Nr. 329


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Sibiel, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Muzeul de Icoane pe Sticla?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.