Vizualizezi pagina obiectivului turistic Muzeul de Istorie din Agnita, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Agnita, Romania precum: adresa Muzeul de Istorie, cum ajung la Muzeul de Istorie, program Muzeul de Istorie, preturi Muzeul de Istorie, poze Muzeul de Istorie, localizare pe harta Muzeul de Istorie si alte detalii Muzeul de Istorie.

  • Locatie: Agnita, Sibiu, Romania

Salvgardarea patrimoniului cultural. Reamenajarea Muzeului de istorie “Valea Hartibaciului” din Agnita.

Intr-o lume subjugata de omniprezenta tehnologiilor, cultura populara, transmisa pe cale orala, din generatie n generatie, fie ea simpla sau sincretica, este grav amenintata. Pentru a o salva de la disparitia progresiva, mobilizarea generala este pe deplin justificata.

Pornind de la aceasta premisa, problematica abordata de-a lungul timpului de specialisti din cadrul Complexului National Muzeal “ASTRA” privind salvgardarea patrimoniului cultural – material si imaterial se argumenteaza prin realizari concrete, cum este cazul campaniei desfasurate (in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu) in anul 2004 la nivelul muzeelor satesti si orasenesti din judetul Sibiu, in vederea analizarii existentei si starii de conservare a patrimoniului. In acest context se ncadreaza situatia muzeului orasenesc din Agnita, judetul Sibiu.

Primaria orasului Agnita adepus, in anul 2007, un proiect de finantare, prinProgramul Operational Regional (POR), pentru reabilitarea centrului istoric, in care este cuprinsa si restaurare cladirea Muzeului de Istorie Valea Hartibaciului". Un al doilea proiect urmeaza a fi demarat n perioada imediat urmatoare pentru reamenajarea spatiului muzeal existent.

Primaria nu detine fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile de reamenajare a spatiilor de expunere, restaurare a pieselor, si nici personal de specialitate pentru a putea demara un nou proiect tematic.

In acest context, directorul general al Complexului National Muzeal “ASTRA” prof. dr. Corneliu Ioan Bucur, a avut initiativa de a sprijini Primaria din Agnita, propunand un proiect de colaborare, avand ca finalitate organizarea unui “nou” muzeu si a promovarea civilizatiei multietnice a Vaii Hartibaciului.

Un prim pas a constat din salvarea de la degradarea organica a unui numar de 3 lazi de cereale de tip Bradeni (secolul al XVI- lea) prin restaurarea acestora de catre specialistii Laboratorului Zonal de Conservare si Restaurare al Muzeului “ASTRA”.

Organizarea unui muzeu la inceputul secolului XXI impune o regandire a reprezentarii unei identitati locale, a unei zone fara a fi trecute cu vederea problemele lumii contemporane.

In acest sens, situatia existenta la Agnita, starea de degradare avansata a patrimoniului muzeal si arhitectural, nevoia de reamenajare expozitionala, ne-a creat posibilitatea de a regandi un nou concept tematic pornind de la ideea de ilustrare a identitatii culturale a Vaii H rtibaciului ca vector de expunere a civilizatiei milenare din acest areal.

Asezari stravechi, cu minunate traditii, satele din zona Vaii H rtibaciului adapostesc certe dovezi de viata si cultura, nca din cele mai vechi timpuri. Marturiile etnografice transmise pana in zilele noastre completeaza documentele arheologice si istorice locale, putand oferii vizitatorului nu numai o imagine despre locuitorii acestor meleaguri, ci si un deosebit prilej de contemplare si satisfactie artistica.

Sunt numai cateva din considerentele care fundamenteaza necesitatea transformarii profilului muzeului din Agnita, din istoric in etno-cultural.

Acest deziderat implica in plan stiintific, nevoia unei cercetari interdisciplinare socio-etnografice interetnice in zona – neexploatata ndeajuns, iar in plan muzeistic organizarea unui nou muzeu n care sa fie reprezentate aceste fapte de cultura prin metode si mijloace muzeo-tehnice moderne, care sa propulseze la un nalt nivel interesul asupra acestei zone, care desise afla in centrul geografic al tarii, este extrem de izolata.

Camelia Stefan, Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus

Elena Gavan, Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Agnita, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Muzeul de Istorie?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.