Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul Ajuda din Lisabona, Portugalia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Lisabona, Portugalia precum: adresa Palatul Ajuda, cum ajung la Palatul Ajuda, program Palatul Ajuda, preturi Palatul Ajuda, poze Palatul Ajuda, localizare pe harta Palatul Ajuda si alte detalii Palatul Ajuda.

  • Locatie: Lisabona, Portugalia
  • Adresa: Largo da Ajuda Ajuda
  • Telefon: tel, info: 213 637 095
  • Pret: bilet intreg €4.00, redus €2.00
  • Program: Joi-Mar 10:00-17:00, tur cu ghid (o ora) la fiecare 30 min

Palatul National Ajuda din Lisabona a fost construit pentru a inlocui castelul regal de la Terreiro do Paço, care a fost distrus in cutremurul din 1755. O prima cladire provizorie, din lemn, a luat foc in anul 1794. In 1802 a inceput constructia proiectului major realizat de arhitectul italian Fabri, proiect care nu a fost terminat nici in ziua de azi. Exilarea familiei regale in Brazilia in anul 1807 si razboaiele Migueliste din 1832-1834 au cauzat opriri temporare ale lucrarilor. Planurile originale au fost modificate de mai multe ori, mai intai de catre Manuel Caetano de Sousa, apoi de J. Costa e Silva si ulterior de Francisco Rosa. Abia la sfarsitul secolului 19, cladirea a fost oarecum aproape terminata.

Planurile complexului castelului prevedeau constructia unei cladiri de doua ori mai mari decat este in prezent. Starea de cladire neterminata este evidenta in curtea interioara: pe fatada vestica, in locul ferestrelor se afla niste gauri in zid, pur si simplu inutile. De asemenea, pe peretele sudic, care trebuia sa fie, de fapt, fatada principala, se afla mai multe semne ale proiectului nefinalizat. In prezent, se mai face o incercare de terminare a constructiei fostului palat regal, prin lansarea unui concurs de arhitectura.

Localizat pe terenul expus de deasupra raului Tajo, Palatul Ajuda este vizibil din departare. Complexul enorm pare compact si puternic. Fatada principala, de mari dimensiuni, contine 3 ferestre mari centrale situate deasupra a 3 portaluri de intrare, marginite de coloane dorice. In sala principala exista mai mult de 20 de statui alegorice in marmura, asezate in nise. Unele din ele au fost realizate de faimosul sculptor al scolii Mafra, Machado de Castro.

Doar Luis I a folosit palatul ca pe o adevarata resedinta, intre anii 1861 si 1889; Maria Pia von Savoyen, sotia sa, a trait aici pana in 1910, cand a parasit Portugalia. Vizitatorii au acces in camerele de zi ale familiei regale unde pot vedea tapiterii si mobilier de valoare, precum si portrete ale membrilor familiei. Camerele sunt folosite uneori pentru receptii de stat sau pentru expozitii temporare. O parte a palatului este folosita ca aripa administrativa, detinand si o biblioteca si o arhiva.

Gradina Botanica Ajuda, care a fost comandata de Pombal in anul 1768 si aranjata in stilul italian, se afla la sud-vest si putin mai jos de Palatul Ajuda, avand intrarea din strada Calçada da Ajuda. Aici puteti vedea o colectie de plante rare, printre care si un copac-dragon de aproximativ 400 de ani. De pe o terasa mai inalta puteti admira raul Tajo si Podul 25 Aprilie.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Lisabona, Portugalia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul Ajuda?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.