Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul Cnejilor din Ceahlau din Durau, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Durau, Romania precum: adresa Palatul Cnejilor din Ceahlau, cum ajung la Palatul Cnejilor din Ceahlau, program Palatul Cnejilor din Ceahlau, preturi Palatul Cnejilor din Ceahlau, poze Palatul Cnejilor din Ceahlau, localizare pe harta Palatul Cnejilor din Ceahlau si alte detalii Palatul Cnejilor din Ceahlau.

  • Locatie: Durau, Neamt, Romania

Palatul Cnejilor din judetul Neamt este un monument istoric situat la poalele masivului Ceahlau.

Intai aici a fost o manastire, apoi a devenit curte boiereasca fortificata. Din tot ansamblul de cladiri, a ramas singuratic Palatul Cnejilor, uitat de autoritati. La palat se ajunge dupa un drum de vreo trei kilometri prin satul Schit al comunei Ceahlau. Ruinele a ceea ce a fost candva un palat sunt pe un platou din stanga paraului.

Un singur indicator, la marginea soselei spre Durau, avertizeaza turistii ca acolo incepe drumul spre palat.

Denumirea de astazi a Palatului Cnejilor se trage de la unul dintre fostii sai proprietari, Matei Cantacuzino, care a obtinut titlul de cneaz de la la rusi.

Istoria acestor ruine incepe pe la 1600, pe vremea cand fratele domnitorului Vasile Lupu a hotarat sa zideasca o mica biserica fortificata.

Palatul Cnejilor a fost construit in mai multe etape: intai, turnul clopotnita este lipit de cladirea bisericii, apoi se construieste un zid de incinta din piatra. Ulterior, vistierul Toderascu Cantacuzino inalta zidurile si construieste patru turnuri rotunde si cladiri de locuit.

Familia de nobili a Cantacuzinilor, care ia in stapanire biserica la moartea intemeietorului, va extinde fortificatiile si va adauga beciuri si tuneluri pe sub munte destinate fugii in caz de atac.

In 1838, Cantacuzinii construiesc un mic palat. Insa acesti nobili nu stiau sa isi pastreze avutul si traiau regeste, aruncand cu galbenii. Asa incat viata frumoasa la palat nu a durat mult, proprietarii au facut multe datorii si palatul a fost scos la licitatie, fiind cumparat de familia Sturdza.

Cantacuzinii nu s-au lasat alungati de la palat desi nu mai era al lor de drept si au incercat sa organizeze o mica armata de localnici. S-au baricadat intre ziduri, refuzand sa-l predea noilor stapani.

Lupta a durat ceva vreme, pana la urma un frate se sinucide, iar ceilalti fug inafara tarii. Preotii locului spun ca sfarsitul tragic al Cantacuzinilor a fost cauzat de un blestem, cazut asupra lor dupa ce au alungat calugarii din biserica si si-au facut palat.

Noii stapani nu au avut grija de mult ravnita achizitie, iar din cauza tragediei produse palatul a cazut in ruina. Se spune ca la palat, in vremea de glorie a Cantacuzinilor, ar fi fost invitati Vasile Alecsandri si Alexandre Dumas.

Cea mai buna posibilitate de cazare pentru aceasta zona este in statiunea Durau, la una din numeroasele pensiuni.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Durau, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul Cnejilor din Ceahlau?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Iti trezeste un sentiment foarte ciudat vizitarea acestei ruine care nu te duc cu gândul decat la personajul de poveste al lui Eminescu, Fat Frumos care calca in valea plangerii.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.