Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul Regal din Budapesta, Ungaria. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Budapesta, Ungaria precum: adresa Palatul Regal, cum ajung la Palatul Regal, program Palatul Regal, preturi Palatul Regal, poze Palatul Regal, localizare pe harta Palatul Regal si alte detalii Palatul Regal.

  • Locatie: Budapesta, Pest, Ungaria
  • Adresa: I Szent György tér Buda Budavári Palota, la capatul estic al Dealului Castelului
  • Transport - autobuz: 16, 16/a sau 116

Impozantul Castel Buda vegheaza asupra Budapestei de pe pozitia sa inalta (48 de metri altitudine) din varful dealului Várhegy (Dealul Castelului). Castelul are o istorie tumultoasa care reflecta suisurile si coborasurile destinului Ungariei. Astazi, castelul numit adesea Palatul Regal din Budapesta (Budavári palota) este casa unor institutii culturale, printre care si doua muzee: Galeria Nationala si Muzeul de Istorie a Orasului.

Bazele castelului de astazi care, ulterior, avea sa fie asediat de 31 de ori, au fost puse in secolul 14, atunci cand regele Lajos cel Mare a construit un castel in stilul romanic, finalizat in anul 1356. Peste patruzeci de ani, in timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, acest castel a fost inlocuit de altul in stilul gotic care, la vremea aceea, era unul din cele mai marete din Europa, avand o impresionanta Sala a Cavalerilor.

Cincizeci de ani mai tarziu, marele rege al Ungariei, Matei Corvin, a considerat ca palatul construit de Sigismund era prea mic si prea sobru, asa ca a ordonat constructia unui palat nou, in stil renascentisc. In timpul domniei acestuia, a fost creata si o gradina a palatului. Dar nimic n-a mai ramas din splendoarea timpurie a Castelului Buda. Cand Budapesta a fost eliberata de domnia turcilor (1541-1686), complexul se afla in ruina. Noii conducatori ai Ungariei, Habsburgii, au construit un castel nou, mai mic, intre anii 1714 si 1723. Palatul a fost extins de catre imparateasa Maria Tereza, dar a fost distrus aproape in totalitate de marele incendiu din 1810 si de catre atacul esuat asupra lui din timpul revoltei maghiare impotriva Habsburgilor, din anul 1849.

Dupa Compromisul Austro-Ungar din 1867, a fost nevoie de un palat nou in Budapesta, care sa exprime independenta marita a Ungariei. Palatul Habsburgilor a fost, astfel, reconstruit si largit de catre Miklós Ybl, unul din marii arhitectecti ai epocii. Reconstructia palatului a fost mai mult simbolica deoarece niciun monarh nu a mai locuit aici din anul 1541.

Complexul a fost totusi locuit, iar pana in anul 1944 a fost resedinta lui Miklós Horthy, regent al Ungariei. La scurt timp dupa ce a fost destituit de catre nemti, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost distrus inca o data, in timpul unei batalii intre Wehrmacht si Armata Rosie. Reconstructia a inceput in 1950, urmand un proiect al lui István Janáki, bazat pe planurile lui Ybl. Cupola originala baroca a fost inlocuita cu o versiune mai clasica. In timpul reconstructiei au fost descoperite ruinele palatului din secolul 15 si au fost integrate in noul complex.

Structura principala a castelului Buda, cunoscuta ca Palatul Regal, este destul de austera in comparatie cu predecesorii sai. Interiorul, in special, este lipsit complet de decoratiuni si niciunul din magnificile apartamente regale nu a fost refacut. Dar, in ciuda lipsei de autenticitate, este un complex impozant, iar fatada sa dinspre Dunare, lunga de 300 de metri, este impresionanta. Palatul contine un numar de aripi (numerotate de la A la F) aranjate in jurul Curtii Leului. Curtea este marginita de Biblioteca Nationala si de doua muzee: Galeria Nationala si Muzeul de Istorie a Orasului. In jurul palatului gasim multe alte obiective turistice de vazut, precum Scarile Habsburgilor, Statuia Printului Eugen de Savoia, Fantana Matthias sau Vestigiile Medievale.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul Regal?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

CETATEA BUDA-BUDAPESTA
Varful de cetate al Budei are o lungime de 1,5 km, o latime de 500 m in locul cel mai lat si se afla la 180 m deasupra nivelului marii. In secolul al XIII lea regele Bela a construit o cetate pe munte stabilindu si resedinta aici contribuind in acest fel la formarea unei asezari de seama. Rolul principal al cetatii era acela militar.
Infiintarea cetatii a fost necesara din cauza primului atac al tatarilor (1241-1242)
Populatia majoritara o formau emigrantii germani,acestia adapostindu se in jurul palatului regal, fiind mai ocrotit de atacuri. Al doilea atac tatar (1285) a fost zdrobit de armata lui Kun Laszlo.In 1301 vine la tronul ungar Carol Robert de Anjou nelocuind in palatul din Buda. Fiul sau Nagy Lajos, ajuns pe tron ,a continuat constructiile cetatii in partea sudica, iar in nord constructiile civile. Intre anii 1387-1437 se construieste un nou palat regal care avea sa fie finalizat abia in 1424.La inceput de secol XV ,palatul Buda devine una din cele mai puternice cetati ale Europei din acele vremuri.
Regele Matyas (1458-1491) a facut faimoasa curtea regala la nivel european, prin construirea de cladiri noi,infrumusetarea celor vechi si introducerea stilului renascentist ,stil dominant in acea vreme. In 1541 turcii ocupa Buda instaurind 150 de ani de dominatie turca. Acestia aveau sa intareasca fortareata. In 1703 Buda isi recucereste libertatea si devine oras regal liber. In secolele al XVIII lea si al XIX lea sub stapinirea habsburgilor cartierul cetatii capata o importanta deosebita.In 1873, Pesta se uneste cu Buda si cu Buda Veche, formind o noua capitala in care cetatea a inceput renasca.In timpul celui de al doilea razboi mondial aici totul a fost distrus. Dupa razboi, palatul a fost reconstruit,cartierul de sub cetate si a recapatat frumusetea distrusa.
Cetatea Buda are ca vecinatati Dunarea la rasarit ,pe malurile careia se afla, la miazanoapte Obuda, la miazazi Muntele Gellert , la apus parcul Vermezo.
Cetatea este imprejmuita de un zid gros si o poarta principala , prin care ducea drumul spre Viena, numita Poarta Vieneza.
Fantana Matei
La restaurarea neobaroca a Palatului din Cetatea Buda, s-a realizat pe perete cladirii, grupul de statui realizat de Alajos Strobl, in stil Art Nouveau,care il reprezinta pe regele Matei (Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara) la vinatoare, legendara Szep Ilonka si soimii regali.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.