Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul Regal din Madrid, Spania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Madrid, Spania precum: adresa Palatul Regal, cum ajung la Palatul Regal, program Palatul Regal, preturi Palatul Regal, poze Palatul Regal, localizare pe harta Palatul Regal si alte detalii Palatul Regal.

  • Locatie: Madrid, Spania
  • Adresa: Calle de Bailén
  • Transport - metrou: Ópera
  • Website: www.patrimonionacional.es
  • Telefon: 91 454 88 00
  • Pret: adult/redus €10/5, ghid/ghid audio/pamflet €7/4/1, gratuit 5-8pm Mie & Joi
  • Program: 10am-8pm Apr-Sep, 10am-6pm Oct-Mar

Dupa incendiul care a distrus vechiul Alcazar al Habsburgilor in ajunul Craciunului din anul 1724, Filip al V-lea l-a insarcinat pe arhitectul italian Filippo Juvara (1678-1736) cu proiectarea unui nou palat in acel loc. Dupa decesul subit al lui Juvara, lucrarile au fost continuate de catre asociatul acestuia Giovanni Battista Sacchetti (1700-1764) care a simplificat proiectul intr-o piata inchisa cu o curte interioara si elemente proeminente la colturi.

Fatada s-a bazat pe desene elaborate de catre Bernini pentru muzeul Luvru din Paris. Palatul Regal din Madrid este construit in totalitate din piatra – granit din Sierra de Guadarrama si piatra alba Colmenar. Cladirea este sustinuta de ziduri de fundatie masive pe partea cu panta abrupta dinspre Manzanares. Pe aceasta panta sunt amenajate gradini: Jardines de Sabatini spre nord si Campo del Moro spre vest.

Impresia de maretie impunatoare si inabordabila transmisa de palat este sustinuta si de structura masiva din piatra cioplita, imbracata elegant cu ferestre mici. Un etaj intermediar, de asemenea prevazut cu ferestre mici patrate, formeaza o zona de tranzitie catre structura principala. Balcoanele din apartamentele principale sunt separate de coloane ionice si pilastri dorici. Deasupra parterului este un alt etaj intermediar fara ferestre, iar deasupra acestuia este etajul superior cu ferestre. Fatada este completata de o balustrada din piatra alba cu statui ale regilor spanioli.

Fatada principala este pe partea sudica, cu fata la Plaza de la Armeria. La fel ca si celelalte fatade, aceasta poarta armele regale. De la intrarea principala o scara impozanta (de Sabatini), cu o fresca (de Corrado Giaquinto) ‘Triumful Religiei si Bisericii’, duce la etajul principal.

Apartamentele ocupate de Carol al III-lea sunt printre cele mai frumoase din Palatul Regal din Madrid. Saleta (sala mica) prezinta o pictura pe tavan realizata de Anton Raffael Mengs (1728-1778). Portretele lui Goya ale lui Carol al IV-lea si regina sa Maria Luisa de Parma au fost realizate la sfarsitul secolului 18. Exista si un ceas Empire remarcabil care i-a apartinut lui Carol al IV-lea. Cu a sa podea de marmura cu model complicat si draperii de matase in ton cu mobilierul, Salonul Gasparini este o opera desavarsita a stilului rococo. Alaturatul Salon de Carlos III este camera in care a murit Carol al III-lea; in timpul vietii sale acesta a adus o contributie notabila asupra peisajului urban din Madrid. Sala de Porcelana (Camera Chinezeasca) are peretii captusiti cu placi de portelan de la fabrica regala din Buen Retiro si este urmata de Sala Amarilla (Camera Galbena) cu ale sale decoratii din matase galbena si de catre Sala de Mese Statala.

Colectia magnifica de tapiterii a palatului este gazduita de fostele apartamente private ale lui Carol al IV-lea si ale reginei sale Maria Luisa in aripa estica (camerele 56-64). Somptuosul Salon del Trono (Camera Tronului), cu ale sale magnifice fresce de Tiepolo, pereti imbracati in catifea rosie si argint, tapiterii, oglinzi, mobilier si candelabre de mare valoare, este inca folosit pentru ocazii mari statale.

In camerele ocupate pana la 14 aprilie 1931 de catre regii Bourboni Alfonso al XII-lea si al XIII-lea mobilierul fin intr-o varietate de stiluri completeaza amintiri din viata de zi cu zi – fotografii de familie, patul si telefonul lui Alfonso al XIII-lea, pianul reginei Maria cu ale sale decoratiuni din placi de portelan.

Capela Palatului Regal din Madrid a fost construita intre anii 1749 si 1757 de catre arhitectul italian Sacchetti si catre spaniolul Ventura Rodriguez. Pictura este realizata de Giaquinto iar sculptura de catre Gines de Castro si Olivieri. Biblioteca Regala este foarte bine aprovizionata cu 300.000 de carti, 4.000 de manuscrise, 2.000 de desene si stampe, 3.500 de harti si 3.000 de volume de muzica. Exista si colectii de monede si viori Stradivarius. O colectie larga de medalii datand din secolul 18 poate fi intalnita in Muzeul Medaliilor. Acestea sunt turnate in aur, argint si bronz si includ mai multe medalii de origine straina. In Muzeul Muzicii sunt expuse multe instrumente muzicale, printre care doua viori si un violoncel Stradivarius. Muzeul Armatei Regale contine peste 3.000 de exponate, datand de la inceputul secolului 16 si sunt gazduite de palat inca din 1893.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Madrid, Spania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul Regal?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Badr Hary

badr-hary

Foarte frumos! Terenurile din jus sunt magnifice dar interiorul este principala atractie. Nu ratati Camera Tronului si Armura Regala, colectia sa de armuri medievale fiind renumita pe plan mondial.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 8 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

• Palacio Real-Madrid

Vechiul Alcazar ,o cladire rece si ostila,construita de arabi in secolul al IX lea,si marita de regii din dinastia de Habsburg s a situat la originile actualului Palat Regal din Madrid.In noaptea de Craciun a anului1734,Alcazarul regal din Madrid a fost napadit de flacari care au distrus paltul complet.Au ars atunci o colectie intreaga de tablouri si obiecte de arta.Incediul a dat posibilitatea Bourbonilor sa construiasca un nou palat mult mai adaptat la viata oficiala a Regatului si functiilor rezidentei regale,urmind exemplul curtilor regale europene.
Odata ce incendiul a fost stins Filip al V lea va decide sa l reconstruiasca.In 1735 la curtea regala ajunge arhitectul Filipo Juvarra care a propus un plan asemanator cu cel de la Versailles, un edificiu enorm ,urmind stilul dupa care Bernini va realiza palatul Louvre,dar situat in afara orasului datorita dimensiunilor sale gigantice.Juvara va muri subit in martie 1736 in urma unei maladii ,incit nu a avut timp sa termine planurile palatului ce urma sa se construiasca.Discipolul sau,Giovanni Battista Saccheti reia proiectul cu obliagatia sa foloseasca terenurile ocupate de vechiul Alcazar.Saccheti a hotarit ca edificiul sa cistige in inaltime ceea ce pierdea ca intindere.Ca masura impotriva incediilor el va folosi ca material de constructie doar piatra.Lucrarile au inceput in anul1738 ,iar adincimea santurilor de fundatie parea ca ajunge la albia riului Manzanares care curge la poalele colinei pe care se afla palatul ,si vor fi terminate de Francesco Sabatini care va schimba barocul clasic cu un amestec de influente franceze si italiene in elementele de constructie si de decoratiuni din planul initial.In 1764 ,Carlos al al III lea a fost primul rege care s a instalat in noul palat regal.Fatadele au forme patrulatere ca de altfel intreg edificiul.O succesiune de piloni si coloane se sprijina pe baza solida,combinatia de granit si de piatra alba sint poate elementele de compozitie cele mai remarcabile.Temelia solida din piatra de mari dimensiuni,care formeaza parterul subliniaza eleganta clasica a etajului nobil definita de suporturile pe care se sprijinina si de desenul ferestrelor care se afla intre coloane.O balustrada inconjoara tot etajul.
De la Carlos al III lea si pina la regele Alfonso al XIII lea toti monarhii spanioli au trait aici.Atazi aici se realizeaza doar acte de protocol.O parte din cldire a afost transformata in muzeu,un muzeu foarte vizitat,fiindca este unul din cele mai mobilate palate din Europa,care conserva mobila originala.Salile au fost decorate de Gasparini(care a decorat si apartamentele lui Carlos al III –lea),sala tronului si sufrageria.Capodopere de neegalat sint tavanele decorate in fresce de catre Giaquinto,Tiepolo si Mengs,iar detaliile au fost realizate de
Goya,Velasquez,Bosch,Watteau,Van Der Wieden si Caravaggio.Viata protocolara a regilor la palat se desfasoara utilizind o serie de obiecte somptuoase care formeaza azi colectiile(imbogatite de diverse regine si de o valoare incalculabila atit din punct de vedere artistic, cit si istoric si documentar) din cele mai variate genuri:tapiserii,portelanuri,aurarie,cape regale,vesminte de cult,ceasuri,mobile,lustre,bronzuri,covoare.
Se pot vizita si alte muzee din cuprinsul Palatului este vorba de muzeul monografiilor si cel de muzica cu cvintelele lui Stradivarius,Biblioteca Regala,cu mai bine de 300 000 de volume si incunabule,Farmacia Regala,un laborator de alchimie din secolul al XVII lea ,instrumente medicale si de farmacie,Armuraria Regala,cu colectiile fondate de Filip al II lea ,reunite cu cele ale tatului sau,formeaza azi cea mai mare colectie de gen din lume,Muzeul Trasurilor ,care reuneste vehiculele utilizate de regii dintre secolele al XVI si al XX lea,uniformele vizitiilor,sei si harnasamente.Cel din urama muzeu se gaseste in gradinile numite El Campo del Moro.Vizita se termina iesind in Piata Orientului.
Regele Juan Carlos nu a folosit palatul decit pentru ceremoniile oficiale.el isi are resedinta alaturi de familia lui in palatul Zarzuela.
Manuel Azana,presedintele celei de a doua Republici Spaniole, a locuit in Palacio Real, care va lua denumirea de palat national.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.