Vizualizezi pagina obiectivului turistic Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Istanbul, Turcia precum: adresa Palatul Topkapi, cum ajung la Palatul Topkapi, program Palatul Topkapi, preturi Palatul Topkapi, poze Palatul Topkapi, localizare pe harta Palatul Topkapi si alte detalii Palatul Topkapi.

  • Locatie: Istanbul, Turcia
  • Adresa: Babıhümayun Caddesi
  • Transport - tramvai: Sultanahmet
  • Website: www.topkapisarayi.gov.tr
  • Pret: palat TL25, Harem TL15
  • Program: 9am-6pm Mie-Lun Apr–Sep, 9am-4pm Oct–Apr, Haremul se inchide la 4.30pm Apr-Oct sau 3.30pm Noi-Mar

Palatul Topkapi din Istanbul este cel mai mare si mai vechi palat din lume, care a supravietuit pana in zilele noastre. In anul 1924 a fost transformat intr-un muzeu la cererea lui Ataturk. Situat pe acropole, locul primei asezari din Istanbul, acesta ofera o vedere impresionanta asupra Cornului de Aur, a stramtorii Bosfor si a Marii Marmara. Palatul este un complex inconjurat de 5 kilometri de ziduri si ocupa o suprafata de 700.000 de metri patrati din extremitatea peninsulei istorice.

Dupa cucerirea orasului in 1453, tanarul sultan Mehmet a mutat capitala imperiului la Istanbul. Primul sau palat era localizat in mijlocul orasului. Al doilea palat, pe care l-a construit in anii 1470, era numit initial ‘Palatul Nou’, dar ulterior a devenit cunoscut ca Palatul Topkapi. Topkapi este un exemplu clasic de arhitectura turca de palat si contine curti umbrite de copaci, fiecare avand rolul lor si care se deschid din una in alta prin porti monumentale. Curtile sunt inconjurate de cladiri functionale. Din momentul constructiei sale, palatul a fost modificat si dezvoltat in mod constant de fiecare sultan.

Atunci cand sultanii s-au mutat in ostentativul Palat Dolmabahce, in 1853, Topkapi si-a pierdut importanta sa ca resedinta regala oficiala si a fost lasat in paragina. Si-a recapat, in sfarsit, fosta sa frumusete modesta dupa 50 de ani de restaurare continua in epoca republicana. Majoritatea obiectelor expuse astazi in palat sunt capodopere unice.

Atunci cand era folosit ca un palat, complexul indeplinea mai multe functii decat cele ale unei resedinte regale. Desi era resedinta sultanului, singurul conducator al imperiului, era in acelasi timp centrul afacerilor administrative, locul in care se se intalnea consiliul de ministri, trezorerie, monetarie si arhivele statului. De asemenea, aici se afla si cea mai inalta institutie de invatamant a imperiului – universitatea sultanului. Asadar era inima, creierul si centrul Imperiului Otoman. Mult mai tarziu, haremul (cabina privata) sultanilor a fost mutat si el aici. In perioada sa de varf, palatul gazduia aproape 4.000 de persoane.

In prima curte a palatului se intra prin asa-numita Poarta Imperiala. Fantana monumentala de aici este un exemplu de arta turca din secolul 18. In aceasta curte se afla brutaria palatului, monetaria, sediul garzilor si depozitul de lemne de foc. Intrarea principala in Muzeul Palatului este prin a doua poarta, cunoscuta ca Poarta Salutului. A doua curte continea centrul administrativ al statului si guvernul. Doar sultanii puteau intra in aceasta curte calare. Cetatenii cu treburi oficiale, precum si reprezentanti ai ienicerilor puteau intra in aceasta curte in zile speciale pentru plata. Receptia emisarilor straini si ceremoniile de stat aveau loc in aceasta curte. Singurul turn din cadrul palatului este localizat, de asemenea, tot aici. Era denumit ‘Turnul Dreptatii’ pentru ca era sediul Curtii de Justitie.

Structura mare de langa cladirea ‘consiliului statului’, cu streasine mari, a fost trezoreria statului. Aceasta cladire cu 8 cupole adaposteste astazi o colectie bogata de arme vechi intr-o expozitie moderna. Pe langa armele si armurile folosite de sultani si de membrii palatului, aici sunt expuse si arme cucerite in alte tari.

Haremul a fost zona privata a palatului, unde traiau mama si fratii sultanului, alti membri ai familiei, concubinele si eunucii. Pana la jumatatea secolului 16, haremul era gazduit de ‘Palatul Vechi’, intr-o alta parte a orasului. Haremul Palatului Topkapi este format dintr-un hol lung si ingust si aproximativ 400 de camere imprastiate in jurul unor curti mici. Acesta a fost extins si modificat de-a lungul anilor. Haremul era inchis strainilor si a devenit subiectul a multor povesti de-a lungul secolelor. Numai o parte a haremului este deschisa publicului. Turul incepe cu sectiunea de 40 de camere alocata mamei sultanului. Urmeaza sectiunea cu marea baie turceasca si sala spatioasa, cu cupola, rezervata sultanilor. Exista seminee si fantani peste tot. O sala mare cu piscina umpluta de fantani interesante este decorata cu faianta rafinata din secolul 16 si dateaza din vremea lui Murat al III-lea. La iesirea din aceasta camera veti intra intr-o mica biblioteca si in ‘camera fructelor’ care este impodobita cu picturi de fructe si flori.

Cea mai mare colectie de ceasuri din lume este expusa in camera de langa Sectiunea de Relicve Sacre. Pretioasele ceasuri de mana, de masa sau de perete dateaza din secolele 16-19. Relicvele sacre ale Islamului au fost aduse la palat dupa cucerirea Egiptului in secolul 16 si au fost conservate aici, de atunci. Piese importante de colectie sunt sabiile, sigiliul, amprenta si arcul profetului Mohammed, precum si mantia sa, care este pastrata intr-o cutie pretioasa.

Trezoreria din cadrul Muzeului Palatului Topkapi are una din cele mai bogate colectii din lume. Toate bijuteriile expuse in cele 4 camere sunt autentice. Colectii unice din garderoba sultanilor sunt expuse intr-o sectiune din partea dreapta a celei de-a treia curti. In total, exista peste 2.500 de costume realizate manual la razboaiele de tesut ale palatului si pastrate cu grija in lazi speciale, inca din secolul 15.

Pe partea dreapta a celei de-a doua curti se afla bucatariile palatului, cu ale lor 12 cosuri de fum. In aceasta sectiune sunt expuse 2.500 de piese de portelan chinezesc si japonez. Atunci cand aceste cladiri erau folosite ca bucatarii, aici pregateau si serveau masa peste o mie de bucatari si asistenti.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Istanbul, Turcia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Palatul Topkapi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

• Palatul Topkapi-Istanbul
Palatul Topkapi se afla in cartierul Sultanahmed din districtul Eminonu din Istanbul. In fata Portii Imperiale a palatului se afla Fantana Sultanului Ahmed.
Acesta a fost construit intre anii 1460 si 1478 in timpul domniei lui Mehmet al II lea Cuceritorul. Palatul Topkapi a servit ca centru de administrare al Imperiului Otoman si ca prima rezidenta a sultanilor otomani.De a lungul secolelor, complexul a fost extins,iar in timpul domniilor succesorilor lui Mehmet al II lea la cladirea principala a palatului i s a mai adaugat anexe.In palat se intra prin prin curtea exterioara denumita Prima curte(curtea ienicerilor) prin Poarta Imperiala.Odata trecuti de poarta si avansand in curtea exterioara vom gasi biserica Sfanta Irina pe partea stanga.Tot aici gasim si cladirile pentru administratia publica ale caror birouri sunt situate in afara Palatului.Langa biserica sfanta Irina se afla o casa pentru saraci denumita Sempson Zenon care era utilizata pentru sprijinirea si cazarea persoanelor nevoiase,un spital,brutaria palatului,Depozitul Imperial,Monetaria Imperiala si magazine de obiecte de arta.
Prima curte este legata de a doua curte de Poarta Sultanului.Cea de a doua curte poarta numele de Piata Divanului sau Piata Justitiei.In aceasta curte se tineau ceremoniile pentru ascensiunea la tron sau pentru funeralii.Holul consilului Imperial si Turnul Justitiei sunt situate pe partea dreapta a Potecii Vizirului,care se intinde de la Poarta Sultanului pana la Poarta Fericirii .Cladirea Trezoreriei se afla situata langa cladirea Divanului.Bucatariile si cladirile servitorilor erau situate in spatele pavilioanelor care au vedere la Marea Marmara.Grajdurile Sultanului sibiroul antrenorilor erau situate pe latura care are vedere la Cornul de Aur.Sectiunea principala a complexului incepe din poarta din mijloc,asa numita Poarta a salutului si Piata Divanului.Numai sultanul avea dreptul sa treaca prin aceasta poarta incalecat pe cal.In spatele Portii Fericirii se afla a Treia Curte,asa numitul Palat Interior, care se afla in inima palatului.Aici isi petrea sultanul timpul in afara Haremului.Are dimensiunile 110 mx 170 m.In a Treia Curte se afla pavilioane,locuri acoperite cu cupole si cladirea trezoreriei.Enderum este sectiunea principala a palatului,unde sultanul isi petrecea zilele si unde serveau,locuiau si erau educati Baietii de la Curte si Eunucii Albi.Camera de Audiente este situat vis a vis de curtea Enderum iar Pavilionul Fatih,care a fost construit de sultanulMehmet al II lea este situat in coltul care are vedere la Marea Marmara si Bosfor.Camera Privata care era ocupata de oficialii palatului este situata vis a vis de Pavilionul Fatih.Apartamentele private si camerele sultanilor precum si Camera cu Relicve sunt situate langa camera privata.Pe langa acestea in a Treia Curte se aflau dormitoarele baietilor de curte,o moschee si o baie turceasca care nu a supravietuit pana in prezent.Camera Privata este un pavilion cu doua randuri de coloane ,denumit Holul Consiliului Imperial si se deschide spre terasa denumita” Sofia Imperiala”sau “ Sofia de marmura”In a doua jumatate a secolului alXVII lea,in timpul domniei sultanului Murad alIV lea si sultanului Ibrahim I,pe aceasta terasa au fost construite unele pavilioane anexe si cladiri cum este Camera de Circumcizii, un pavilion pentru masa de Ramadan,Pavilionul Bagdad,Pavilionul Yerevan,Pavilionul Sofia Imperiala si Turnul Medicului Principal.Prin aceasta sectiune poate fi accesata curtea interioara a palatului,denumita Gradina cu Flori Atarnate.Poarta Fericirii este cea mai importanta poarta a palatului si ofera cces la a Treia Curte unde sunt situate Piata Divanului si Scoala Ederun.
Haremul
Sectiunea de harem din cadrul Palatului Topkapi , se intinde de la latura stanga a celei de a doua curti ,care este accesata prin Poarta Fericirii,pana la poarta interioara a celei de a treia curti(Enderun)Constructia alui a inceput in anul 1578 si acontinuat pana in a doua jumatate a secolului al XIX lea .In timpul domniei fiecarui sultan la cladirea haremului s au facut adaugiri cu arhitecturi si decoratiuni diferite in functie de perioada in care au fost construite.
Astazi haremul are 400 de camere ,iar intrarea in el se face prin Poarta Carelor.
Sectiunea cu relicve sacre
Relicvele sacre ale sultanului Yavuz Selim au fost pastrate in Camera Privata a palatului de atunci de cand atunci de cand acesta le a adus la Istanbul impreuna cu comoara Mamelucilor Egipteni.Tot aici se afla piatra cu amprenta labei piciorului profetului Mahomed pe care acesta a pasit in momentul Inaltarii.
Trezoreria
Salonul trezoreriei se afla in al doilea Attrium ,pe partea dreapta a Domului Inferior. Salonul trezoreriei este alcatuit din patru camere.
In prima camera sunt expuse unele lucrari de arta aduse de Sultanul Yavuz Selim din campania militara din Persia,podoabe de aur si argint,pietre pretioase.
A doua camera este rezervata pentru smaralde si obiecte impodobite cu smaralde.
In a treia camera a trezoreriei se afla Diamantul” Facatorului de Linguri”(diamantul Pigot)
Biblioteca Sultanului Ahmet al III lea
Biblioteca Sultanului Ahmet al III lea a fost construita de acesta in anul 1719,cu un singur etaj si la nivelul solului.In partea din fata se afla o galerie cu scara care a fost construita cu scopul de a proteja cartile impotriva umiditatii.Aici a fost construita o fantana tot in aceasta perioada.
Colectia de arme
Colectia de arme din palatul Topkapi a colectat multe colectii de arme din toata lumea din perioade cuprinse intre secolul al VII lea si secolul XX.Aici se afla peste 10000 de arme.
Sectiunea de sticla si portelan
Portelanurile executate in Istanbul si China sunt expuse in Muzeul Palatului Tokapi intr o sectiune distincta.
Sectiunea de vesminte
Principalele exponate din aceasta sectiune sunt vesmintele lucrate special pentru lucratorii din palat executate in diverse ateliere. Vesmintele sultanilor formeaza o colectie importanta a palatului.
Pavilionul Bagdad
Pavilionul Bagdad,cel mai important din palat ,a fost construit de sultanul Murat al IV lea.Pavilionul este dispus in plan octogonal cu pereti laterali imbinati la capete.In exteriorul pavilionului se afla o galerie sprijinita de 32 de colane.Pavilionul are tavan din lemn iar partea sa frontala este acoperita cu marmura colorata din exterior pana sub ferestre.in partea superioara ,pavilionul este dotat cu o cupola.
Pavilionul Revan
Pavilionul Revan, a fost construit de Sultanul Murat al IV lea in anul 1635.Dispus in plan octogonal ,in exterior se afla o galerie ,iar in partea superioara are o cupola.Ferestrele formeaza doua siruri in sus si in jos ,cele din partea de jos au grilaje de fier iar din interior sunt inchise de capace lucrate in perle.
Pavilionul Mecidiye
Pavilionul Mecidiye a fost construit in stilul europen rococo in timpul domniei Sultanului Abdulmecit(1830-1861).Este dispus pe un plan octogonal si este realizat din piatra kofeki .

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.