Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pantheonul din Roma, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Roma, Italia precum: adresa Pantheonul, cum ajung la Pantheonul, program Pantheonul, preturi Pantheonul, poze Pantheonul, localizare pe harta Pantheonul si alte detalii Pantheonul.

  • Locatie: Roma, Lazio, Italia
  • Adresa: Piazza della Rotonda
  • Transport - autobuz: Largo di Torre Argentina
  • Pret: ghid audio €5
  • Program: 8.30am-7.30pm Lun-Sam, 9am-6pm Dum

Forma arhitecturala a Pantheonului din Roma, cel mai mare si cel mai bine conservat monument din antichitatea romana, este asa de simpla incat structura a supravietuit pericolelor secolelor aproape intacta. Numele constructorului sau este scris deasupra intrarii: Marcus Agrippa, ginerele imparatului Augustus, care l-a dedicat celui mai sfant zeu planetar – de unde si domul care are deschidere catre soare si nu catre toti zeii (asa cum numele pare sa exprime).

Pantheonul este locul de inmormantare al regilor italieni (Victor Emmanuel II, a doua nisa pe dreapta; Umberto I, a doua nisa pe stanga). Cel mai mare Cardinal Secretar de Stat al vremurilor moderne, Consalvi (mormant realizat de Thorvaldsen in 1824, a treia nisa pe stanga) si marele pictor renascentist Rafael (intre a doua si a treia nisa pe stanga) sunt, de asemenea, inmormantati aici.

Pantheonul a fost avariat de incendiu in anul 80 d.Hr. si a fost reconstruit in timpul domniei lui Hadrian (120-125); zidaria din aceasta perioada demonstreaza standardele inalte ale maiestriei tehnice atinse de romani. De-a lungul secolelor, cladirea a suferit jafuri si alte daune suplimentare: Papa Grigore al III-lea a inlocuit tiglele din bronz aurit de pe acoperis, in timp ce Urban al VIII-lea a folosit acoperisul masiv din bronz de deasupra porticului in constructia Confesionalului lui Bernini din Basilica di San Pietro. Dar cladirea a fost restaurata in mod regulat.

Primii imparati crestini au interzis folosirea acestui templu pagan pentru cult si a ramas nefolosit pana cand Papa Bonifaciu al IV-lea l-a dedicat Fecioarei Maria si tuturor martirilor crestini pe 1 noiembrie 609 – de aici si originea sarbatorii Tuturor Sfintilor.

Din Piazza dela Rotonda, din care Pantheonul pare incadrat de cladiri iar domul semicircular apare mai plat decat in realitate, exista trepte care duc catre portic; anterior, erau scari care duceau la intrare, dar nivelul solului a crescut considerabil de atunci. Porticul, lat de 33 de metri si inalt de 13,5 metri, are 16 coloane de granit cu capiteluri corintice (inalte de 12,5 metri si distantate la 4,5 metri fiecare) si doua usi antice masive din bronz. Domul masiv al Pantheonului din Roma a fost realizarea suprema a arhitecturii romane interioare. Efectul coplesitor al interiorului rezulta din proportiile armonioase ale intregii structuri vaste: inaltimea este egala cu diametrul (43,2 metri), in timp de zidurile cilindrului care sustine domul masoara jumatate din diametru (21,6 metri). In zidurile cilindrului (groase de 6,2 metri) se gasesc nise semicirculare sau dreptunghiulare. Singura sursa de lumina in interior vine dintr-o deschizatura de 9 metri in dom. Decoratiunile retinute din interior intensifica efectul arhitecturii. Armonia si proportiile perfecte ale Pantheonului au impresionat aristii si vizitatorii de-a lungul secolelor (acustica magnifica poarte fi demonstrata de un organist contra unei atentii mici).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Roma, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pantheonul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Pantheonul-Roma
Dedicat originii celor 12 divinitati ale Romei, templul a fost transformat in biserica in anul 609. Printii si papii l-au dezbracat de marmurele si bronzurile sale, mai ales Urban al VII lea pentru modelarea baldachinului Sf.Petru si cele 80 de tunuri destinate castelului Sant Angelo. In interior mai multe capele adapostesc morminte ale oamenilor celebri, ca cel al lui Vittorio Emanuelle, primul rege al Italiei unficate, al pictorului Rafael. Pe sarcofagul lui Rafael se gaseste inscriptia lui Pietro Bembo, poetul iluminist si cardinal.
Aici se odihneste Rafael de care Natura se temuse, pe cand acesta traia, iar acum cand el este mort, s-a temut ca va muri si ea .
”Cartierul Pantheonul" se intinde pe anticul Camp Marte, lung timp camp mlastinos, destinat antrenamentelor soldatilor. Astazi in inima Romei baroce, acest cartier compus din stradute inguste si sumbre, este adesea foarte animat. Unii vin aici sa caute calmul si linistea departe de agitatia strazii Corso sau a strazii V. Emanuele II.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.