Vizualizezi pagina obiectivului turistic Parcul National Calimani din Vatra Dornei, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Vatra Dornei, Romania precum: adresa Parcul National Calimani, cum ajung la Parcul National Calimani, program Parcul National Calimani, preturi Parcul National Calimani, poze Parcul National Calimani, localizare pe harta Parcul National Calimani si alte detalii Parcul National Calimani.

  • Locatie: Vatra Dornei, Suceava, Romania

Masivul Calimani, edificiu vulcanic cu o suprafata de aproximativ 2000 km2, revarsat pe aproape 60 km de la vest la est, constituie o uriasa bariera andezitica situata intre Moldova si Transilvania, de unde drumurile duc spre crestele inalte ale “furnalului” adormit de veacuri.

Munti de natura vulcanica, Calimanii reprezinta cel mai mare crater vulcanic (stins in prezent), cu un diametru de circa 10 km. Pana la atingerea inaltimilor de peste 2000 de metri (Vf. Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor) vom intalni vegetatie bogata, reprezentata in principal de zambru, jneapan, molid si bujor de munte.

Propunerea de constituire a Parcul National Calimani s-a facut in anul 1975 de catre Centrul de Cercetari Biologice Cluj. Studiul de constituire s-a elaborat in 1976 de Inspectoratul Silvic Judetean Suceava, in colaborare cu initiatorul si la comanda Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii.

Parcul National Calimani cuprinde: Rezervatia Stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra (384,2 ha), Rezervatia Lacul Iezer din Calimani (322 ha), Rezervatia geologica 12 Apostoli (200 ha); atractii turistice sunt si cascadele Tihu si Bauca.

La poale, masivul e inconjurat de un brau inalt de fanete si pasuni iar la limita cu padurea se gaseste o vegetatie lemnoasa de scorus, maces, paducel si alun; urmeaza apoi padurea de amestec, formata mai ales din fag, brad, molid, paltin si cateva exemplare de tisa, dupa care vin padurile in care predomina molidul; etajul subalpin cuprinde jneapanul, aninul verde, ienuparul si relictul glaciar zambrul (Pinus cembra), care in Romania poate fi gasit doar in cateva zone izolate din Carpatii Orientali si Meridionali.

Fauna este reprezentata de ursi, cerbi, capriori, rasi, lupi, jderi, bursuci, pisici salbatice, mistreti, iar dintre pasari semnificativi sunt cocosul de mesteacan, cocosul de munte si ierunca; este prezenta vipera; de asemenea, in padurile din parc au fost identificate si specii de lilieci, printre care liliacul urecheat brun si liliacul bicolor.

Un subiect incitant legat de Muntii Calimani este prezenta pe aceste meleaguri in vechime a haiducilor, unii celebrii ca Pintea sau altii mai putin cunoscuti ca Pohontu, Plesca, Miu si nu in ultimul rand Haralambie Niculita. Povestea lor impleteste momente de barbatie, sete de dreptate cu viata grea si dura in inima muntilor. Au ramas in urma legende cu comori ascunse in pesteri pazite de stime. Palma lui Pintea este incrustata in stanca la Apa Rece. Tot in apropiere se gaseste si Izvorul lui Pintea.

Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.

Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local “Mosii de la Calimani” sau “Mosii de Sanpetru” au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor. Transsimbolizarea sarbatorii solstitiale de traditie dacica pe planul religiei de rit crestin-ortodox a dat nastere la sarbatoarea celor 12 Apostoli, sarbatoare care in timp a avut un puternic caracter patriotic devenind astfel Nedeea din Calimani.

Cu ocazia sarbatorii celor 12 Apostoli din data de 29 iunie multime de locuitori din zonele invecinate Calimanului porneau pe poteci consacrate spre Vf. Lucaciu la marea intalnire.

Datorita diversitatii peisagistice, turistii pot alege sa porneasca in simple drumetii sau alaturi de ghizi specializati sau sa viziteze parcul calare, prin programele turistice desfasurate aici: “Calare prin munti spre 12 Apostoli”, “Calare pe creasta vulcanica din Muntii Calimani”, “Calare spre Pietrele Rosii”. De asemenea, in unele locuri, inclinatia versantilor este permisiva practicarii schiului extrem, insa doar acelor persoane foarte bine pregatite si care detin echipamente adecvate.

Sursa: www.calimani.ro


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Vatra Dornei, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Parcul National Calimani?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.