Vizualizezi pagina obiectivului turistic Parcul National Muntii Rodnei din Borsa, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Borsa, Romania precum: adresa Parcul National Muntii Rodnei, cum ajung la Parcul National Muntii Rodnei, program Parcul National Muntii Rodnei, preturi Parcul National Muntii Rodnei, poze Parcul National Muntii Rodnei, localizare pe harta Parcul National Muntii Rodnei si alte detalii Parcul National Muntii Rodnei.

  • Locatie: Borsa, Maramures, Romania

Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (circa 1300 kmp, 45 km d ela est la vest, 25 km de la nord la sud), cat mai ales potentialului turistic complex.

Accesul in asezarile de la baza muntilor, care constituie importante puncte de plecare in drumetii, se face in marea majoritate a cazurilor pe sosele modernizate (pe valea Somesului Mare, pe valea Salautei spre Maramures, pe valea Viseului, pe Bistrita Aurie) sau pe calea ferata, dinspre nord sau sud. Statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai in sud-est si orasul Borsa (inclusive complexul touristic), au un rol deosebit in derularea activitatilor turistice in acesti munti.

Altitudinea maxima a Muntilor Rodnei este de 2303 m, in varful Pietrosu, dominand peisajul, cele mai mari diferente de altitudine inregistrandu-se spre nord, spre depresiunea Maramures. Din punct de vedere administrative, Parcul National Muntii Rodnei este cuprins in judetele Maramures si Bistrita-Nasaud. Suprafata parcului este de 46.399 ha, din care 3300 ha au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Prin suprafata sa, parcul este cea mai mare arie protejata din nordul Carpatilor Orientali.

Prin pozitia geografica, parcul se afla sub influenta atat a maselor de aer oceanice din vest, cat si a celor baltice din nord. Acest aspect are repercursiuni asupra distributiei si valorilor principalilor parametrii climatic, cu variatii ale temperaturilor si precipitatiilor pe versantii nordici si sudici, asupra etajarii evidente a vegetatiei.

Datorita pozitionarii si masivitatii lor, Muntii Rodnei sunt un adevarat castel de apa, de aici izvorand Bistrita Aurie, Somesul Mare, Viseu si Iza. Un alt aspect hidrologic foarte important este prezenta lacurilor glaciare, de deosebita valoare naturala, peisagistica si turistica. Exista 23 de lacuri glaciare, cele mai mari fiind Buhaescu (cel mai adanc – 5,2 m), Pietrosu, Repede, Negoiescu, Lala Mare (cel mai mare volum de apa sic el mai extins 5637 mp). De asemenea, apele minerale au o importanta deosebita. Cele mai inseminate se gasesc sunt cele din loclaitatile Parva, Sangeorz Bai, Valea Vinului, Borsa, Anies, Zavoaiele Borcutului, Rodna.

Pe langa obiectivele turistice naturale, obiecivele turistice de ordin social-economic se gasesc concentrate in localitatile de pe vaile ce incadreaza Muntii Rodnei. Astfel, pe valea Somesului Mare se afla statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai (asezarea este atestata inca din anul 1245, iar apele minerale au fost evidentiate incepand cu secolul al XVIII-lea), localitatile Maieru (biserica de lemn de la inceputul sec. al XIX-lea, muzeu satesc cu sectiune dedicate scriitorului Liviu Rebreanu), Anies (urme de fortificatii din sec. XIV, XVII, izvoare minerale), Rodna (ruinele unei bazilici din sec. al XIII-lea, biserici din sec. XVIII si XIX). Din localitatea Rodna se pleaca spre Valea Vinului, statiune de interes local, cu exploatari miniere din vremea romanilor si ape minerale.

Pe latura nordica, pe vaile Iza si Viseu, in cadrul Depresiunii Maramuresului, se afla cateva localitati importante atat prin potentialul etno-folcloric, cat si prin faptul ca de aici pornesc numeroase drumuri forestiere si poteci ce faciliteaza accesul in Parcul National Muntii Rodnei. Pe valea Viselui se afla orasul Borsa si complexul touristic Borsa, cu partii de schi, telescaun, infratsructura de cazare. Orasul Borsa este atestat documentar inca din anul 1365. Tot pe valea Viseului, in apropiere de Borsa, se afla orasul Moisei, cu manastire din secolul al XVI-lea si ansamblul memorial, opera sculptorului Vida Geza, in amintirea masacrului hortist din 14 octombrie 1944. Pe valea Izei se afla localitatile Sacel – renumit centru ceramic pentru formele traditionale nesmaltuite de culoare rosie, si Salistea de Sus, cu arhitectura traditional si doua biserici de lemn din sec. al XVIII-lea.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Borsa, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Parcul National Muntii Rodnei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Pensiunea Vlad
Baia Sprie, Maramures

Vezi pagina unitatii de cazare Pensiunea Vlad

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.