Vizualizezi pagina obiectivului turistic Partenonul din Atena, Grecia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Atena, Grecia precum: adresa Partenonul, cum ajung la Partenonul, program Partenonul, preturi Partenonul, poze Partenonul, localizare pe harta Partenonul si alte detalii Partenonul.

  • Locatie: Atena, Attica, Grecia
  • Adresa: Anafiotika

Partenonul din cadrul "Acropole*":http://portalturism.com/obiectiv-turistic/acropole este un templu al Fecioarei Atena, construit intre 447 si 338 i.Hr. (sculpturile din frontoane fiind terminate in 432 i.Hr.). Este capodopera arhitectului Iktinos si a marelui sculptor Phidias, caruia i-a fost incredintata conducerea generala a lucrarilor de constructie la Acropole de catre Pericle. Partenonul nou construit a fost, totusi, bazat pe o constructie anterioara din acelasi loc.

Pe baza cercetarii facute de Hill, Dinsmoor si Carpenter, istoria constructiei Partenonului poate fi sumarizata astfel: 490 i.Hr. – au fost construie bazele primului Partenon, constand in 22 de randuri de zidarie cu o inaltime de 10,75 de metri, avand 6 coloane la capete si 16 de-a lungul laturilor. La momentul atacului persan din anul 480 i.Hr. era inca neterminat. Coloanele au fost avariate in timpul incendiului si au fost construite in zidul nordic al lui Temistocle. In 468 i.Hr. Kimon a continuat constructia templului “pre-Partenon”, arhitect fiind Kallikrates. Dupa moartea lui Kimon din 450 i.Hr. lucrarile au fost suspendate. In 447 i.Hr., sub Pericle, noul conducator al Atenei, constructia propriu-zisa a inceput. Kallikrates a fost inlocuit cu Iktinos, care a folosit materialele de constructie disponibile deja. Fundatiile au fost adapatate la noul plan, mai mare. Substructura noului templu a constat din trei trepte de 52 de centimetri inaltime fiecare. Acum erau 8 coloane la capete si 17 coloane pe laterale. Coloanele dorice au o inaltime de 10,43 metri, un diametru de 1,90 metri la baza si 1,48 metri la varf si au 20 de caneluri.

Observati umflatura coloanelor si curbura crepidomei ridicandu-se catre mijloc (cel mai bine se vede de pe treapta de sus, stilobatul). Aceste rafinamente optice, precum usoara inclinare spre interior a coloanelor, cele din colturi inclinandu-se pe diagonala spre inauntru, au fost create pentru a reduce rigiditatea si soliditatea cladirii si pentru a crea un efect de structura organica. Acoperisul a fost placat cu marmura. Capetele de leu de la streasina erau solide, prin urmare, nu fusesera concepute ca guri de scurgere, in conformitate cu practica uzuala; erau burlane de scurgere pentru apa de ploaie la cele patru colturi ale acoperisului. Gaurile din arhitrava de la capatul estic marcheaza pozitia cuielor de care erau atarnate scuturile capturate de Alexandru cel Mare in batalia de la Granikos (334 i.Hr.) si dedicate Atenei.

Interiorul Partenonului contine doua parti. La capatul vestic se afla camera din spate (opisthodomos) ce prezinta urme de picturi datand din vremea cand Partenonul era folosit ca biserica crestina dedicata Fecioarei. Camera duce in templul propriu-zis, al carui acoperis era sustinut de patru coloane ionice. Probabil ca acesta servea ca trezorerie a statului. La capatul estic se afla pronaosul care ofera acces la camera ce continea statuia din aur si fildes a Atenei, o imagine de cult cunoscuta de noi doar din descrieri si din copii ulterioare. Era sustinuta de un piedestal masiv, gaura sa fiind vizibila in podea. Statuia, finalizata in 438 i.Hr., a fost una din cele mai cunoscute opere ale lui Phidias, pe langa statuia Atenei Promachos din Acropole si cea a lui Zeus din Templul lui Zeus din Olimp. Avea 12 metri inaltime si aurul folosit in imbracaminte si ornamente se spune ca a cantarit o tona; aurul era detasabil si astfel putea fi cantarit. Fata si mainile erau din fildes. La fel ca si statuia Atenei Promachos, aceasta statuie a fost dusa la Constantinopol unde a fost distrusa in anul 1203. Urmele de pe podea indica faptul ca existau colonade de doua etaje pe ambele parti si in spatele statuii. Iktinos a realizat astfel o noua conceptie asupra interiorului unui templu, care nu mai era conceput doar pentru a gazdui imaginea de cult.

La fel de celebrata precum statuia de cult a fost si sculptura de pe exteriorul Partenonului – cele doua frontoane, metopele dorice si friza ionica din varful peretelui cella. Caracteristic Partenonului este ca o caracteristica ionica de acest fel sa fie folosita intr-un templu doric, reflectand intentia ferma de a lega cele doua ordine: Atena lui Pericle va fi punctul de cristalizare a elenismului doric, precum si cel ionic. O parte din sculptura este inca la fata locului, iar alta parte se afla in Muzeul Acropole. Exista, de asemenea, o parte in Muzeul Luvru din Paris, dar cea mai mare parte se afla in Muzeul Britanic, fiind transportata la Londra de catre Lorg Elgin in 1801.

Frontoanele, finalizate in 432 i.Hr., descriu nastere Atenei din capul lui Zeus (capatul estic) si conflictul dintre Atena si Poseidon pentru pamantul Attica (capatul vestic). Frontonul estic contine acum copii ale lui Dionisos (pe stanga) si capetele cailor zeului soarelui si al zeitei lunii (la ambele colturi). Frontonul vestic are statuia regelui Kekrops cu una din fiicele sale. Cele 92 de metope ale frizei dorice descriu o lupta cu giganti (est), o lupta cu centauri (sud), o lupta cu persii (vest) si razboiul troian (nord).

Friza ionica de pe peretele exterior, cu o inaltime de 1.05 metri si o lungime de 160 de metri, nu este dedicata personajelor mitice sau istorice precum frontoanele sau metopele, ci reflecta viata Atenei in perioada clasica. Friza descrie festivalul Panatenaic, desfasurat o data la patru ani, printr-o procesiune mare de la Gymnasion din Dipylon, pe langa Agora si pana la Acropole. Procesiunea incepe in coltul sud-vestic, merge catre stanga de-a lungul capatului vestic si apoi continua de-a lungul laturii nordice catre capatul estic, unde se intalneste cu cealalta jumatate a procesiunii. Zeita Atena este infatisata la capatul estic. Friza este o reprezentare magistrala a oamenilor Atenei jucandu-si rolul in acest mare eveniment religios national, cu barbati, femei, calareti, animale sacrificate si oficiali, organizati subtil in grupuri ritmice, toti deplasandu-se spre obiectivul lor intr-un ritm impunator sau intr-unul rapid.

Partenonul a suferit daune considerabile in secolul 5, dupa ce a servit 900 de ani ca templu , atunci cand a fost transformat intr-o biserica crestina cu hramul Fecioarei Maria. Partenonul a ramas o biserica pentru aproape 950 de ani, pana cand a devenit o moschee turca in anul 1456. Singurele modificari facute de turci au fost indepartarea simbolurilor crestine si constructia unui minaret la coltul sud-vestic. Dupa 231 de ani, cladirea care supravietuise 2.100 de ani a fost distrusa de catre grenada venetiana care a aruncat in aer magazia de praf de pusca construita de turci in interior. Ulterior, a fost construia o mica moschee intre ruine. Aceasta a fost indepartata in secolul 19, precum si alte structuri turcesti din Acropole, lasand Partenonul o ruina, dar una pur greceasca.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Atena, Grecia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Partenonul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.