Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Bonchii din Rosia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Rosia, Romania precum: adresa Pestera Bonchii, cum ajung la Pestera Bonchii, program Pestera Bonchii, preturi Pestera Bonchii, poze Pestera Bonchii, localizare pe harta Pestera Bonchii si alte detalii Pestera Bonchii.

  • Locatie: Rosia, Bihor, Romania

Pestera Bonchii se afla in hotarul comunei Rosia (jud. Bihor), in locul numit Dealul Farcului. Isi trage numele de la proprietarii terenului (Casa Bonchii), iar localnicii ii mai spun si Hartopul Bonchii. Se ajunge la ea urcand de la Rosia pe Valea Steazei si paraul Gruietul.

Pestera Bonchii a fost explorata partial in zona de la intrare de catre T. Rusu in anul 1968, iar un an mai tarziu, Cercul speologilor amatori din Cluj-Napoca a continuat cercetarile si a facut cartarea acestei pesteri.

Se caracterizeaza prin faptul ca, desi activa, contine totuşi un numar insemnat de formatiuni stalagmitice. Lungimea totala este de 2300 m. Intrarea in pestera este ascunsa sub un perete in care se deschide o gaura suficienta pentru intrarea unui om; in acelasi loc, pe sub bolovani, patrunde apa. Dupa cativa metri se deschide un put vertical de 9 m adancime, surplombant si foarte periculos la coborare. La baza acestuia se intalneste raul subteran. Vizitatorul trece pe la Sala Bazinelor, ajungand apoi la locul numit Marea Bifurcatie. In acest punct cursul principal primeste un afluent din dreapta, aparent cu debitul mai bogat, iar ceva mai departe alti trei afluenti. Urmeaza o zona de prabusiri numita Sala Haotica, apoi Sala Catedralei, bogata in concretiuni, avand o lungime de peste 50 m. Spre sfarsitul pesterii se mai poate vedea Sala Prabusirilor, in jurul careia cursul principal primeste din nou alti trei afluenti.

Ultima portiune a pesterii este uscata, dar in punctul terminus se poate cobori din nou la apa, unde se afla un sifon. Diametrul mediu al galeriilor atinge 4 m. Pestera este valoroasa prin formatiunile stalagmitice pe care le adaposteste. Pana acum nu s-au efectuat cercetari stiintifice.

Conditii de vizitare: Pestera este inchisa, fiind ocrotita. Vizitarea poate avea loc numai cu o autorizatie a Comisiei monumentelor naturii sau a Institutului de speologie. Explorarea necesits doua scari a 10 m si o coarda de 40 m.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Rosia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Bonchii?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.