Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Cuptoru Ciumei din Carasova, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Carasova, Romania precum: adresa Pestera Cuptoru Ciumei, cum ajung la Pestera Cuptoru Ciumei, program Pestera Cuptoru Ciumei, preturi Pestera Cuptoru Ciumei, poze Pestera Cuptoru Ciumei, localizare pe harta Pestera Cuptoru Ciumei si alte detalii Pestera Cuptoru Ciumei.

  • Locatie: Carasova, Caras-Severin, Romania

Istoric: Dupa spusele locuitorilor satului Iabalcea numele i se trage de la o epidemie de ciuma care a provocat moartea oilor si a caprelor adapostite in pestera.

Localizare si cale de acces: Pestera se afla in apropierea satului Iabalcea (com. Carasova, jud.Caras-Severin). Este sapata în versantul drept al Cheilor Carasului, la circa 800 m amonte de Pestera Tolosu si la 600 m aval de Cuptoru Porcului. Din satul Iabalcea se merge pe platoul carstic Cmo Pole pana in dreptul pintenului marcat cu o borna forestiera, se coboara pe creasta acestuia cat tine panta, apoi in dreapta crestei inca vreo 20 m si se ajunge la intrarea inaccesibila omului, situata la circa 50 m deasupra raului Caras. Celelalte doua deschideri se afla in imediata apropiere, mascate de bolovani si de tufe de liliac.

Pestera mijlocie (170 m), orizontala, fosila, alcatuita din galerii pe traiectul carora se afla mici dilatari (salite).

Dintre cele mai frumoase formatiuni remarcam: baldachinul din apropierea intrarii III, care coboara la 0,5 m de planseu si stalagmita Stîlpul Torturii, de 1,8 m inaltime, aflata intr-o salita. Planseul este presarat pe alocuri cu argila uscata, material elastic, iar spre intrare se gasesc petice de guano.

Cuptoru Ciumei este o pestera calda (10°C în sala finala, in august), umeda (apa de condensare si de infiltratie in zona terminala), parcursa de curenti intre cele trei deschideri. Fauna parietală din zona deschiderilor este relativ variata si bogata in insecte si paianjeni. Pe podea se întalnesc oligochete, izopode, colembole si pseudoscorpioni.

Conditii de vizitare: Nu este amenajata si nici ocrotita. Greu de gasit fara calauza, de aceea este rar vizitata. Poate fi parcursa relativ usor cu ajutorul unei lanterne.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Carasova, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Cuptoru Ciumei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.