Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Darnini din Scarisoara, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Scarisoara, Romania precum: adresa Pestera Darnini, cum ajung la Pestera Darnini, program Pestera Darnini, preturi Pestera Darnini, poze Pestera Darnini, localizare pe harta Pestera Darnini si alte detalii Pestera Darnini.

  • Locatie: Scarisoara, Alba, Romania

Pestera din Peretele Darnini, desi mai putin cunoscuta, este una din pesterile de referinta din carstul romanesc. Aceasta se deschide in versantul drept al Vaii Albacului, in zona de izvoare a acestuia, aval de locul numit Fleiu (apartinand de Catunul Sfoartea), la o altitudine de 1220 m, in Muntii Bihorului.

Multa vreme a fost cunoscuta doar portiunea de la intrare, abia dupa fortarea unei ingustari intrandu-se intr-un gol endocarstic impozant, cu o dezvoltare totala de 5645 m, perspectivele exten­siei sale fiind dintre cele mai promitatoare.

Salile si galeriile etajului fosil (Sala Padurii, Sala Mamutilor, Galeria Mamutilor, Galeria Bu­clei) se impun atentiei prin lungimea, latimea si inaltimea lor, la polul opus situandu-se sectorul numit “Labirint” unde spatialitatea este drastic dramuita.

Valenta atractiva a cavitatii o realizeaza prezenta stalactitelor, stalag­mitelor, coloanelor, gururilor si clusteritelor. Imagini de neuitat intalnim in Sala Padurii, unde densitatea formelor calcitice de picurare atinge cote dintre cele mai ridicate. Fenomenul depunerilor chimice a fost deosebit de intens, dovada fiind si dimensiunile majore ale formatiunilor (domuri stalagmitice si coloane cu diametre impresionante).

In cateva concavitati ale planseului apar lacuri de percolatie sau de sifon terminal. Prabusirile sunt la ele acasa, specialistii observand chiar o directie dominanta a caderii speleotemelor, fapt pus pe seama unor miscari tectonice recente.

Pestera are o pozitie relativ favorabila in teritoriu, prin apropierea de soseaua modernizata Campeni – Lunca Vascaului, dar mai ales a soselei care traverseaza, pe directia nord – sud, intre Huedin si Albac, aceasta parte a Muntilor Apuseni.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Scarisoara, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Darnini?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.