Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera de la Grosi din Salciua, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Salciua, Romania precum: adresa Pestera de la Grosi, cum ajung la Pestera de la Grosi, program Pestera de la Grosi, preturi Pestera de la Grosi, poze Pestera de la Grosi, localizare pe harta Pestera de la Grosi si alte detalii Pestera de la Grosi.

  • Locatie: Salciua, Alba, Romania

Pestera de la Grosi (Pestera de la Poarta, Pestera de la Poiana Zmeilor) este o pestera reprezentativa pentru endocarstul de altitudine al Muntilor Trascau. Aceasta se afla pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua, judetul Alba, la circa 1.150m altitudine, in partea vestica a Muntilor Trascau (Culmea Bedeleu), in marginea de sud-vest a platoului calcaros. Impreuna cu portalul de langa ea este un obiectiv turistic vizat de toti turistii ce se aventureaza in nord-vestul Muntilor Trascau.

Este o grota de mici dimensiuni (185 m) ce atrage atentia mai mult datorita numarului redus de cavitati naturale prezente in aceasta zona montana a Muntilor Apuseni, impunandu-se mai putin prin amploarea cavernamentului sau prin frumusetea formelor carstice.

Topografia pesterii releva desfasurarea spatiilor acesteia sub forma unei galerii usor arcuita, cu doua diverticole mai insemnate. Latimea si inaltimea culoarului sunt impozante, iar hornurile boltii aduc o nota de spectaculozitate interioarelor. Infiltratiile bogate din sectorul terminal al galeriei si-au pus pecetea la scara peisajului de detaliu, atat prin scurgerile stalagmitice, cat si prin stalagmitele si stalactitele risipite pe peretii planseului sau tavan.

Sapaturile arheologice efectuate in depozitul de umplutura au scos la iveala dovezi ale utilizarii ei ca vatra de locuire, apartinand omului din paleoliticul timpuriu.

Traseul turistic de creasta al Bedeleului are in Pestera de la Grosi singurul obiectiv speoturistic.

Istoric: Dupa ce este citata de entomologul E. Bokor in 1921, Pestera de la Grosi este cercetata si cartata trei ani mai tarziu de R. Jeannel, P.-A. Chappuis si Gh. Perez.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Salciua, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera de la Grosi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.