Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Gaura Ungurului din Baile Herculane, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Baile Herculane, Romania precum: adresa Pestera Gaura Ungurului, cum ajung la Pestera Gaura Ungurului, program Pestera Gaura Ungurului, preturi Pestera Gaura Ungurului, poze Pestera Gaura Ungurului, localizare pe harta Pestera Gaura Ungurului si alte detalii Pestera Gaura Ungurului.

  • Locatie: Baile Herculane, Caras-Severin, Romania

Pestera Gaura Ungurului este situata la 2 km de localitatea Pecinisca de langa Baile Herculane (jud. Caras-Severin). Este sapata in versantul drept al Vaii Salistea (Muntele Domogled), afluent sting al Vaii Cerna, nu departe de satul amintit. Altitudine circa 300 m; 45 m deasupra Salistei.

Are dimensiuni mijlocii, este ascendenta cu portiuni descendente si verticale, fosila, dezvoltata pe un sistem de diaclaze paralele si pe fete de strat de catre apa piriului Saliste la nivel superior, in mare parte sub nivel hidrostatic.

Pestera detine un adevarat record al “intrarilor” pentru dimensiunile sale modeste (240 m lungime). Nu mai putin de patru ferestre, larg deschise, ofera vizitatorilor tot atatea cai de acces in profunzimile pesterii, alcatuita dintr-un labirint de culoare cuprins intre intrarile III si IV. Ele sunt interconectate cu galeria principala a pesterii, ce imbraca forma unei sali largi si inalte. Ramificatiile acesteia se unesc in final, lasand loc la extremitati celor doua puturi de 13,5 si 10 m adancime. Dupa coborarea lor se ajunge la nivelul inferior, reprezentat printr-o galerie concretionata cu numeroase si variate stalagmite, stalactite, coloane, gururi sau perle de caverna.

Sapaturile efectuate in etajul superior au avut ca rezultat atat descoperirea osemintelor apartinand ursului de caverna, cat si a unor resturi de ceramica neolitica.

Pestera calda (13°C in galeria inferioara, in iunie), destul de uscata in zona deschiderilor din cauza curentilor de aer si mai umeda in profunzime.

Prezenta unor colonii de lilieci face ca in guanoul cu pete de mucegai sa se dezvolte o fauna caracteristica, din care mentionam speciile Heteromyza atricomis si Mesachorutes ojcoviensis. Din fauna fosila retinem prezenta ursului de pestera. Gasirea unor fragmente de ceramica din epoca de bronz arata ca sapaturile arheologice ar trebui continuate.

Pestera nu este ocrotita si nici amenajata. Putinii vizitatori intra numai in etajul superior, unde nu este nevoie decit de o lanterna pentru galeriile din fund. Coborirea in puturi necesita, pe linga casca, salopeta si lampa, scari, coarda, pitoane si carabiniere. Timp de vizitare, circa 2 ore.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Baile Herculane, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Gaura Ungurului?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.