Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Ghetarul de la Scarisoara din Garda de Sus, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Garda de Sus, Romania precum: adresa Pestera Ghetarul de la Scarisoara, cum ajung la Pestera Ghetarul de la Scarisoara, program Pestera Ghetarul de la Scarisoara, preturi Pestera Ghetarul de la Scarisoara, poze Pestera Ghetarul de la Scarisoara, localizare pe harta Pestera Ghetarul de la Scarisoara si alte detalii Pestera Ghetarul de la Scarisoara.

  • Locatie: Garda de Sus, Alba, Romania

Pestera Scarisoara sau “Ghetarul de la Scarisoara” este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Denumirea ii provine de la localitatea Scarisoara, situata la distanta de 16 km.

In toiul verii caldura sta departe de gheata pesterii ce are un volum de 75000 m2, grosimea medie fiind de aproximativ 16 m. Grosimea ghetii are in punctul maxim unde s-au facut foraje a fost de aproximativ 22,5 m.

In ultimii 70 de ani, grosimea stratului de gheata s-a redus cu 170 de cm.

Pestera are o vechime de cel putin 3.500 de ani si este de origine glaciara, avand 105 m adancime si 720 m lungime, cu o intrare de 50 metri diametru si 48 metri adancime. Accesul se face printr-o scara metalica inspre o sala imensa (108 metri lungime, 78 metri latime), denumita Sala cea Mare.

De aici se deschid 3 intrari care duc la salile denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica. Turistii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de stiinta si pot fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca.

Ghetarul de la Scarisoara este important pentru stiinta in primul rand pentru complexul de fenomene cauzate de prezenta ghetei si structurii generale a pesterii: morfogeneza si evolutia formatiunilor de gheata, stratificarea masivului de gheata etc. Avenul, prin flora sa variata, diferentiata pe nivele, ofera botanistilor un interesant si permanent teren de cercetare.

Drumul spre pestera se face din comuna Garda de Sus, situata pe Valea Ariesului Mare, la 32 km amonte de Campeni.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Garda de Sus, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Ghetarul de la Scarisoara?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.