Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera lui Adam din Mehadia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Mehadia, Romania precum: adresa Pestera lui Adam, cum ajung la Pestera lui Adam, program Pestera lui Adam, preturi Pestera lui Adam, poze Pestera lui Adam, localizare pe harta Pestera lui Adam si alte detalii Pestera lui Adam.

  • Locatie: Mehadia, Caras-Severin, Romania

Pesterei lui Adam i s-ar putea conferi statutul de rezervatie stiintifica, pentru conservarea si studierea in continuare a conditiilor de oaza tropicala unica in Romania, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci si fauna de guano, precum si crusta si stalactitele gelatinoase nemaiintalnite in alte pesteri.

Este situata pe versantul drept al Cernei, sub varful Ciorici, aproape de pestera Hotilor, localitatea Herculane. A fost denumita astfel dupa descoperitorul ei, Nicolae Adam; in unele studii apare ca si “pestera calda de la Herculane”.

A fost considerata oaza tropicala unica in Romania, deoarece aburii fierbinti de aici, pana la 45 grade C, impiedica inaintarea pana la capat, mai ales ca pe alocuri se lasa tavanul; in drumul lor spre iesirea din pestera aburii transforma cea mai mare parte a Galeriei si Salii cu Guano intr-o punga cu aer cald, aerul mentinandu-se in capatul vestic intre 29 grade C (iarna) si 31 grade C (vara);

gradele multe de aici amintesc de cele ale pesterilor din zona tropicala,mai multe specii de lilieci formand colonii masive prin aprilie-mai si plecand in octombrie-noiembrie, dupa ce isi cresc puii. Podeaua este acoperita cu un depozit de guano gros de peste 3 m.

Problema aburilor fierbinti de aici a fost studiata de multi specialisti, ridicand intrebari legate de originea pesterii, dar si de formarea unor concretiuni unice si a unei faune intalnita doar in pesteri tropicale; cand vorbim despre concretiuni ne referim la crusta gelatinoasa, galbuie, care acopera complet peretii si planseul Galeriei cu Aburi, si la niste stalactite, de asemenea gelatinoase, lungi de 4-8 cm si groase de pana la 1 cm, care penduleaza la suflarea aburului cald.

De la intrarea in pestera se ajunge intr-o salita in podeaua careia se deschid trei puturi si o galerie scunda; aceasta ne duce in “Sala cu Piele de Leopard”, iar din capatul salii, la dreapta, se ajunge in Galeria cu Aburi care se termina si ea, la randul ei, intr-o sala; o alta Galerie este Galeria cu Guano care se termina intr-un fund de sac.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Mehadia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera lui Adam?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.