Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Mare de la Soroniste din Baile Herculane, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Baile Herculane, Romania precum: adresa Pestera Mare de la Soroniste, cum ajung la Pestera Mare de la Soroniste, program Pestera Mare de la Soroniste, preturi Pestera Mare de la Soroniste, poze Pestera Mare de la Soroniste, localizare pe harta Pestera Mare de la Soroniste si alte detalii Pestera Mare de la Soroniste.

  • Locatie: Baile Herculane, Caras-Severin, Romania

Localizare si cale de acces: Pestera Mare de la Soroniste se afla intre localitatile Baile Herculane si Pecenisca (jud. Caras-Severin). Este sapata in peretele vestic al Masivului Domogled, in calcare recifale albe-galbui de virsta jurasic superior – cretacic inferior, la o altitudine de 630 m. Urcusul la pestera este dificil si gasirea ei fara calauza practic imposibila.

Date istorice: Intrarea in pestera este cunoscuta de localnici sub numele de Gaura din Soroniste, Gaura Dracului sau Pestera din Domogled. Unii dintre ei, in speranta de a gasi comori, au intrat chiar in pestera sapind gropile care se mai vad si astazi in Galeria Superioara, alaturi de cele arheologice. Scripetele instalat pe buza putului 2, o inscriptie datata 1880 de pe peretele Salii cu Prabusiri si alta din 1881 existenta in fundul putului 3 atesta faptul ca verticalele pesterii au fost explorate inca din secolul trecut.

In 1929, R. Jeannel si E. Racovita dau in "Biospeologia’ o descriere si o schita sumara a acestei pesteri, iar in 1955 C. S. Nicolaescu-Plopsor si C.N.Mateescu publica observatii arheologice si paleontologice.

Pestera mijlocie (192 m, explorare neterminata; 106 m denivelare maxima), descendenta (ultima parte verticala), fosila, dezvoltata pe un sistem de diaclaze si fete de strat. Galeria Superioara era drenata initial de un curs de apa subteran care iesea din gura pesterii, alimentat probabil de Ogasul Jelarau si de apa meteorica; odata cu adincirea ogasului si drenarea apei prin puturi la nivel inferior, Galeria Superioara s-a fosilizat.

Sapaturile au dat la iveala oseminte de Ursus spelaeus.

Pestera este destul de rece (7,2-8,5°C in profunzime, de la zona cu prabusiri si pina la cota -91 m), iarna formindu-se gheata in primii 10-15 m de la intrare, si totodata foarte umeda.

Conditii de vizitare: Pestera se afla in perimetrul ocrotit al Rezervatiei Muntele Domogled, este neamenajata, nedegradata si vizitata de turistii care vin la Baile Herculane. Daca pentru Galeria Superioara este nevoie de lampa, casca, bocanci si salopeta, pentru coborirea in puturile pesterii mai sint necesare scari, corzi de asigurare, pitoane si carabiniere. Timp de vizitare a intregii pesteri 3-5 ore.

Sursa foto: acin.weblog.ro


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Baile Herculane, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Mare de la Soroniste?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.