Vizualizezi pagina obiectivului turistic Pestera Oilor din Garda, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Garda, Romania precum: adresa Pestera Oilor, cum ajung la Pestera Oilor, program Pestera Oilor, preturi Pestera Oilor, poze Pestera Oilor, localizare pe harta Pestera Oilor si alte detalii Pestera Oilor.

  • Locatie: Garda, Alba, Romania

Cunoscuta din timpuri mai vechi de localnicii de la Casa de Piatra, pestera a fost cercetata in 1972 de V. Craciun, Gh. Racovita si I. Viehmann, care au parcurs etajul superior. Etajul inferior (cu lacuri) a fost explorat in 1974 de catre Eleonora si Liviu Valenas, care au si executat harta pesterii.

Localizare si cale de acces. Pestera Oilor este situata in Piatra Ghitelarului, abrupt stincos ce domina la vest micul catun Casa de Piatra. Se ajunge la pestera din comuna Girda pe drumul carosabil de pe Valea Girda Seaca, lung de 12 km, pina la Casa de Piatra.

Pestera fosila avind o lungime totala de 545 m, constituita din doua etaje distincte. Intrarea (1080 m alt.) este relativ mare (5/6 m), situata la baza unui perete inalt de 70 in. Etajul superior, corespunzator galeriei de acces (lung de 94 ni), se prezinta sub forma unei galerii descendente larga de 4 – 9 m si inalta de 3 – 4 m. In portiunea inferioara o serie de galerii laterale, uneori pe fata de strat, asigura o larga comunicare cu etajul inferior. Principala comunicare se realizeaza insa direct prin etajul superior, care coboara printr-o panta de 30° imbracata in mondmilch.

Etajul inferior, mai complet si mai lung, urmeza un traseu paralel cu etajul superior si rectiliniu in continuarea acestuia. Ramura ce se dezvolta in prelungirea etajului superior este ocupata de apele unui lac lung de peste 70 m si adinc de 2-4 m. Tavanul coboara in curind pina la 50 cm de la suprafata apei, formind un sifon deschis. Dupa acest sifon, lacul se inscrie sinuos printre peretii galeriei, fiind barat dupa 40 m de un mic zid de concretiuni. Dincolo de acest baraj, lacul continua inca 30 m printr-o galerie ce se largeste pina la 10 m, impodobita de formatiuni parietale, stalactite si stalagmite. Parcursul ia brusc sfirsit in fata unui perete vertical ce coboara sub oglinda apei.

Ramura etajului inferior ce se dezvolta spre intrare, paralel cu etajul superior, este ocupata si ea de apele unui lac lung de 18 m si adinc de 2m. Dupa urcusul si coborisul unui tobogan cu mondmilch urmeaza o noua portiune orizontala, portiune unde etajul inferior, facind un cot brusc spre est, trece pe sub etajul superior.

In fine, dupa un coboris vertical de 4 m se ajunge in Sala Domului (21/8 m), acoperita in parte de apele unui lac, feeric impodobita cu gururi si alte concretiuni. In peretele estic al salii se afla frumoase lapiezuri subterane. Spre sud-est se ramifica o galerie rectilinie lunga de 40 m, ocupata partial de apele lacului ce se prelungeste clin Sala Domului. Capatul acestei galerii constituie punctul cel mai coborit din pestera (alt. 1047 m).

Pestera Oilor este un vechi ponor, azi inactiv, al Vaii Girdisoara, dupa cum reiese in mod cert din analiza petrografica a aluviunilor (cuartite, gresii si microconglomerate bine rulate), care provin din banda de roci liasice pe care Girdisoara o strabate la nord de Casa de Piatra.

Conditii de vizitare. Pestera dificila; pentru vizitarea ei sint necesare o barca pneumatica, o cordelina de 40 m, cizme de cauciuc si mijloace de iluminare.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Garda, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Pestera Oilor?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.