Vizualizezi pagina obiectivului turistic Plaza Mayor din Madrid, Spania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Madrid, Spania precum: adresa Plaza Mayor, cum ajung la Plaza Mayor, program Plaza Mayor, preturi Plaza Mayor, poze Plaza Mayor, localizare pe harta Plaza Mayor si alte detalii Plaza Mayor.

  • Locatie: Madrid, Spania

Primele planuri pentru amenajarea Plaza Mayor din Madrid, care a jucat un rol important in viata orasului inca din secolul 16, dateaza de pe vremea lui Filip al II-lea, care i-a incredit aceasta sarcina arhitectului sau preferat Juan de Herrera, cel care a construit Escorial. Lucrarile au inceput in 1590 iar Piata Mayor a fost finalizata de Juan Gomez de Mora in 1617-1619, in timpul domniei lui Filip al III-lea.

Plaza Mayor n-a fost doar centrul comertului si vietii municipale a Madridului, ci si scena unor evenimente ceremoniale precum proclamarea unui rege nou, canonizarea sfintilor, o executie sau arderea ereticilor. Piata s-a umplut de spectatori si la ocazii mai festive ca lupte de tauri, spectacole dramatice si turnee cavaleresti.

In anul 1790, dupa ce incendiul a provocat daune mari pietei, Juan de Villanueva, arhitectul muzeului Prado, a primit misiunea de a o reconstrui. Casele care se aliniaza in jurul pietei au fost ridicate pana la inaltimea Casei Panaderia (sediul breslei brutarilor) iar acoperisurile facute din ardezie. Intrarile celor 8 strazi care dadeau in piata pe acea vreme au fost inchise cu constructii, oferind pietei aceasta impresie de spatiu inchis din prezent.

Cafenelele, terasele si restaurantele de aici sunt locuri populare de intalnire printre turisti, oameni din provincie dar si madrilenos. Piata este o zona pietonala astazi si pe fiecare parte are cate doua iesiri care fac legatura cu strazi importante precum Calle de Toledo, Calle Mayor sau Calle Postas.

Transport:

  • Metrou: statia Sol (M1, M2, M3)

Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Madrid, Spania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Plaza Mayor?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Plaza Mayor

Incinta cu forma patrata edificata intre anii 1590-1620, este construita cu 3 nivele in timpul regelui Filip al II lea de Habsburg ,cind si a instalat curtea in Madrid s-au inceput lucrarile la piata.

Primul sau proiect a fost construit de Juan de Herera si a constat in edificiul care a adapostit Casa de la Panaderia (brutaria) si macelaria.

Filip al III-lea a reluat lucrarile si a dorit o piata mare care sa dea prestigiu domniei sale. Lucrarile au fost incredintate lui Juan Gomez de Mara care a construit o pe locul unei vechi piete care s a numit Arrabal, piata importanta a orasului in secolul al XVI-lea . Lucrarile de constructie a pietei au inceput in anul 1617 si s au terminat doi ani mai tirziu. Proiectul a fost absolut inovator pentru oras prin rationalitatea sa si accentele urbane.Piata a fost realizata in stil baroc madrilen, care va fi stilul caracteristic in epoca habsburgilor.

Proiectul lui Gomez de Mara a pastrat brutaria la parter acolo unde se afla patiseria orasului construita de Diego Sillero in 1590 si care adaposteste astazi Registrul de stat civil.Chiar in fata se gaseste macelaria si deasupra arcadelor magazine artizanale si comerciale .Piata este formata din 136 de case ,la etajul I se gaseau apartamentele regale si 437 de balcoane, din care 50.000 de persoane puteau sa priveasca festivitaile si actele diverse care se derulau: turniruri,curse de tauri,proclamari de regi,mariaje regale, ceremonii religioase,executii si sarbatori populare,canonizari ale Sf. Isidro si a altilor sfinti populari ca Sf. Tereza de Jesus, au avut loc aici.

Caracteristicile pietei nu s au schimbat de a lungul anilor.Aceasta este locul de promenada al madrilenilor. In centrul pietei putem contempla statuia ecvestra a regelui Filip al III lea, promotorul pietei si primul rege din dinastia austriaca nascut in Madrid.Ea a fost sculptata de Pietro Tacca,in 1616, ea fiind plasata initial in Casa de Campo.Statuia a fost transferata in Piata Mayor in 1847, dupa festivitatile casatoriei cu Isabella a II a, in timpul careia a fost organizata ultima corida aici.Astazi piata e un loc de intilniri de afaceri sau divertisment: duminica, sub arcade,se desfasoara un mare tirg de timbre.Tot aici isi are sediul Oficiul central de turism “ Plaza Mayor”

La nr. 30 functioneaza unul dintre cele mai vechi magazine de sombreros din oras.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.