Vizualizezi pagina obiectivului turistic Plaza Puerta del Sol din Madrid, Spania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Madrid, Spania precum: adresa Plaza Puerta del Sol, cum ajung la Plaza Puerta del Sol, program Plaza Puerta del Sol, preturi Plaza Puerta del Sol, poze Plaza Puerta del Sol, localizare pe harta Plaza Puerta del Sol si alte detalii Plaza Puerta del Sol.

  • Locatie: Madrid, Spania
  • Adresa: Plaza de la Puerta del Sol
  • Transport - metrou: Sol

Puerta del Sol din Madrid isi trage numele din emblema de pe poarta orasului care se afla aici si era aliniata cu rasaritul soarelui. In afara de faptul ca este o intersectie importanta, in care se intalnesc multe strazi, Piata Puerta del Sol este si ‘kilometrul zero’ al Spaniei, punctul din care se masoara toate distantele de pe reteaua de drumuri nationale.

In ultima perioada, cafenelele vechi tipice ale Madridului au fost inlocuite, din pacate, cu magazine si cafenele, iar librariile vechi au disparut. Dar Puerta del Sol a ramas una din cele mai pline de viata piete din Madrid, cu ale sale case vechi si magazine, cofetarii, mici magazine de specialitate care vand ventilatoare, palarii si bastoane, vanzatori de ziare si bilete la loterie, rauri de pietoni, statii de autobuz si metrou.

Puerta del Sol, descrisa in anul 1539 ca o poarta simpla de caramida cu sase turnuri defensive, a fost candva una din pricipalele porti de intrare in oras, dar poarta in sine a fost demolata in anul 1570. De-a lungul timpului un numar mare de cladiri a cazut victima, de asemenea, schimbarilor in aspectul pietei: Manastirea San Felipe Real (1547), Spitalul Regal (1560), Biserica Buen Suceso (1628), Biserica Nuestra Senora de la Victoria (1597). Vechea fantana La Mariblanca a fost inlocuita de o coloana.

Puerta del Sol, privita ca centrul geografic al Spaniei, a fost si scena unor mari evenimente din istoria tarii. Aici, pe 2 mai 1808, a inceput rezistenta Spaniei in fata lui Napoleon, atunci cand madrilenii au luptat o lupta inegala cu Mamelucii si Garda Imperiala. In numeroasele cafenele din piata: Lorenzini, Fontana de Oro, Correos, Comercio, Levante, Imperial, Oriental, Universal s-au purtat multe discutii intelectuale si s-au pus la cale multe lovituri politice – in 1835 liberalii au ocupat cladirea Postei; in 1912 Primul Ministru Canalejas a fost asasinat de catre anarhisti; in 1931 a Doua Republica a fost proclamata de la balconul Fostei Poste, ocupat la acea vreme de Ministerul de Interne.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Madrid, Spania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Plaza Puerta del Sol?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Puerta del Sol-Madrid

Puerta del Sol este unul din cele mai frecventate si cele mai populare locuri din Madrid din totdeauna.Ea a fost martor la evenimente importante din viata Madridului si a Spaniei: rascoala de la 2 mai 1808,reprezentata de Goya in tabloul”Incarcarea mamelucilor”,inaugurarea iluminatului cu gaz in 1830 ,inaugurarea primei linii de metrou in 1919,proclamarea celei de a doua Republici Spaniole in 1931.Este kilometrul zero pentru toate drumurile tarii.

Isi datoreaza numele datorita cadranului solar care se afla pe vechea poarta de incinta,demolata din necesitati de urbanizare,odata cu instalarea curtii regale si a lui Filip al II lea la Madrid(secolul al XVII lea).Cu o suprafata de 12 320metri patrati este centrul trepidant al vietii comerciale.In latura estica se poate vedea doua simboluri ale orasului Ursul si Fragul salbatic,alaturi de placuta care indica kilometrul zero al Spaniei.

Piata parea catre secolul al XV lea o suburbie inconjurata de pereti a carei poarta era indreptata ‘in directia soarelui’(de unde si originea numelui sau).

Dupa 1560,librarii,bijutierii,restaurantele s-au instalat alaturi de constructiile existente si Plaza del sol isi disputa cu Plaza Mayor caracterul de centru al orasului.La aceasta a ajutat si fintina Mariblanca ,din care astazi nu a mai ramas ca amintire decit o colaona intr un colt al pietei care ofera o replica a ceea ce a fost cindva..In timpul domniei reginei Isabella a II a ,piata a fost amenajta si sitematizata definitiv dupa planurile inginerilor Lucio dell Valle,Juan Rivera si Jose Morer,care i au dat forma eliptica actuala si nu au conservat decit edificiul Postei,opera lui Jaime Marquet in 1761.Edificiul a fost sediul Guvernului si incepind din 1979 Consiliul Presedentiei Comunitatii Madrid.Traditia spune ca in fiecare noapte de Revelion( de Sf.Silvestru),clopotele si orologiul sau celebreaza sosirea Anului Nou.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.