Vizualizezi pagina obiectivului turistic Poarta de Aur din Split, Croatia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Split, Croatia precum: adresa Poarta de Aur, cum ajung la Poarta de Aur, program Poarta de Aur, preturi Poarta de Aur, poze Poarta de Aur, localizare pe harta Poarta de Aur si alte detalii Poarta de Aur.

  • Locatie: Split, Croatia
  • Adresa: Centru

Poarta de Aur a Palatul lui Diocletian din Split a fost initial numita ‘Porta septemtrionalis’, dar a fost redenumita ‘Porta Aurea’ (Poarta de Aur) de catre venetieni. Aceasta este situata pe peretele de nord al palatului, adiacenta Parcului Strossmayerov (Đardin) si statuii lui Grgur Ninski. Poarta este conectata la Cardo, o strada principala orientata nord-sud, ce duce la piata centrala din Peristil; aceasta strada este cunoscuta sub numele de Dioklecijanova (Strada lui Diocletian).

Poarta de Aur este intrarea principala a palatului si a fost folosita de catre imparat atunci cand a intrat in noua lui casa pentru prima data la 1 iunie 305 d.Hr., venind din orasul sau din apropiere de Salona (Solin).

Fatada este decorata cu nise care au adapostit sculpturile a patru fosti conducatori regionali. Cei patru conducatori includ pe Imparatul Diocletian, co-imparatul si subordonat Maksimian, imparatul Galerius, imparatul si guvernatorul Dalmatiei Constantin Chlorus. Anterior, au existat turnuri octogonale pe fiecare parte a portii si mai tarziu o mare manastire benedictina iar mai tarziu a fost amenajat un spital militar.

Niciuna dintre aceste structuri nu mai exista astazi. Doar manastirea benedictina, datand sin secolul al 16-lea, mai poate fi vazuta in apropierea Capelei Arnir, oferind o placa altar si un sarcofag executat de sculptorul renascentist si arhitect Juraj Dalmatinac.

Poarta de Aur a avut porti duble, creand un Propugnaculum, un sistem de aparare sau capcana umana in cazul in care invadatorii ar fi fost capturati intre portile exterioare si interioare, un spatiu de 9 m x 9 m. Poarta interiora a fost realizata din lemn masiv. Poarta a avut un corp de garda care contine Capela Sf. Martin, azi o parte integranta a manastirii benedictine.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Split, Croatia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Poarta de Aur?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.