Vizualizezi pagina obiectivului turistic Poarta Sarutului din Targu Jiu, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Targu Jiu, Romania precum: adresa Poarta Sarutului, cum ajung la Poarta Sarutului, program Poarta Sarutului, preturi Poarta Sarutului, poze Poarta Sarutului, localizare pe harta Poarta Sarutului si alte detalii Poarta Sarutului.

  • Locatie: Targu Jiu, Gorj, Romania

Poarta sarutului este o sculptura in piatra, realizata de Constantin Brancusi, parte a tripticului Ansamblului Monumental din Targu Jiu.

Poarta sarutului, care se afla amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, este daltuita din piatra poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi, fiind alcatuita din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand latimea de 6,45m, inaltimea de 5,13m si grosimea de 1,69 m.

Pe fetele fiecarei coloane se regaseste simbolul sarutului, doua jumatati ale unui cerc, atat de caracteristic operei lui Brancusi. Arhitrava are de asemenea incrustat acest simbol, ca un fel de filigran.

In plus, tot in filigran se afla incrustatii ce aduc cu un fel de acoperis al portii, ca si cand poarta ar fi acoperita cu sindrila. Bolta portii are un ornament liniar delicat ce este o continuitate de arcuri mici, iar mai sus, pe trei linii orizontale, intalnim continuarea unor forme ovale identice, de parca ar fi conturul fetei si al umerilor.

Poarta sarutului arata ca un arc de triumf, simbolizand triumful vietii asupra mortii. Lucrarea Poarta Sarutului a fost amplasata pe locul ei in luna octombrie 1937 si a fost sculptata in prima parte a anului 1938, fiind finalizata la 20 septembrie. Ca si in cazul Coloanei infinitului, ideea Portii era mult mai veche decat momentul transpunerii in piatra a monumentului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Targu Jiu, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Poarta Sarutului?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 2 calificative)
romeo j

romeo-j

In parcul municipal din TG. Jiu se afla o adevarata comoara a neamului Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Patrimoniu national dar si patrimoniu UNESCO.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

“Poarta sarutului”, monumentul“Intregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcatuit din 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România. Trebuie sa stie lumea ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

romeo j

romeo-j

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.