Vizualizezi pagina obiectivului turistic Podul Carol din Praga, Cehia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Praga, Cehia precum: adresa Podul Carol, cum ajung la Podul Carol, program Podul Carol, preturi Podul Carol, poze Podul Carol, localizare pe harta Podul Carol si alte detalii Podul Carol.

  • Locatie: Praga, Cehia
  • Adresa: Malostranské náměstí
  • Transport - tramvai: 17, 18 spre Karlovy lázně

Podul Carol din Praga este faimos pentru numeroasele statui care-l infrumuseteaza pe toata lungimea sa. Timp de secole, acest pod era singura legatura dintre Mala Strana de pe malul stang al raului Vltava si Centrul Vechi de pe partea opusa. De pe pod aveti panorame uimitoare asupra turnurilor, bisericilor si palatelor medievale ale orasului.

Datorita pozitiei sale proeminente, Podul Carol a jucat un rol important in istoria orasului. In 1648, la sfarsitul Razboiului de Treizeci de Ani, invadatorii suedezi au fost opriti pe acest pod si in 1744 prusacii au fost infranti aici. Astazi, podul este invadat de turisti si vanzatori de suveniruri si este un obiectiv turistic de neratat in timpul vacantei la Praga.

Inca din 1158, in timpul domniei regelui Vladislav al II-lea, a fost construit un pod de piatra langa locul pe care se afla astazi Podul Carol. El inlocuia un pod mai vechi din lemn si era unul din primele poduri de piatra din Europa, construit dupa caderea Imperiului Roman. Podul, finalizat in 1172, a fost numit Podul Judith (Juditin most), dupa Judith de Turingia, sotia lui Vladislav al II-lea, care a sprijinit in mod activ constructia podului. Podul Judith a fost luat de ape in anul 1342, atunci cand raul Vltava a iesit din matca.

In anul 1357, regele Carol al IV-lea a ordonat construirea unui nou pod. Omul responsabil cu proiectul a fost Peter Parler, cel care se ocupa in acea vreme si de constructia Catedralei Sf Vitus. Parler a construit un pod lung de 502 metri putin mai la nord decat fostul Pod Judith. Sprijinindu-se pe 16 arcuri de pod, acesta era destul de lat pentru a permite trecerea a patru trasuri in acelasi timp. Constructia podului a fost finalizata in anul 1402. Pentru mai bine de 3 secole (pana in 1742) podul avea sa fie singura legatura permanenta intre cele doua maluri ale raului. La acea vreme podul era cunoscut ca Podul Praga sau Podul de Piatra. Abia in anul 1870 el a fost redenumit Podul Carol, dupa regele Carol al IV-lea.

Initial, Podul Carol era lipsit de orice ornament, cu exceptia unei cruci de lemn amplasata in centrul sau. In secolul 17 crucea a fost inlocuita cu un crucifix din bronz. Prima statuie, cea a Sf Ioan de Nepomuk, a fost adaugata in anul 1683. Statuia a devenit populara si, drept rezultat, mai mult de 20 de statui au fost adaugate la inceputul secolului 20. Acest obicei a continuat si, astazi, podul este impodobit de 30 de sculpturi.

E greu sa ne imaginam acum ca Podul Carol a fost o artera importanta de circulatie si ca pe aici circula si tramvaiul in trecut. In anul 1950 podul a fost transformat in zona pietonala si astazi este plin de turisti si vanzatori ambulanti. Podul Carol este faimos pentru seria de statui baroce care impodobeste balustradele sale. Multe din statuile originale au fost inlocuite cu copii deoarece au fost afectate de elementele naturii si chiar luate de apele raului Vltava in timpul uneia din inundatiile sale frecvente. Originalele sunt expuse acum in Lapidarium, un muzeu din Centrul Expozitional din Praga. Nu toate statuile sunt de calitate, dar unele sunt adevarate capodopere, in special cele create de artistii Ferdinand Brokoff si Matthias Braun.

Accesul pe Podul Carol era protejat de turnuri, construite la ambele capete. Turnul din partea dinspre Centrul Vechi, cunoscut si ca ‘Turnul Podului din Centrul Vechi’, a fost construit de catre Peter Parler intre anii 1370 si 1391. La capatul din Mala Strana se afla doua turnuri. Cel mai mic, Turnul Judith, a fost construit in 1188 pentru a pazi intrarea pe Podul Judith. Turnul mai inalt, de langa el, a fost construit in 1464 din ordinul regelui George de Poděbrady, ca o replica la Turnul Podului din Centrul Vechi.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Praga, Cehia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Podul Carol?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

PODUL CAROL ,PRAGA

Parasind Orasul Vechi ,strabatand strada Karlova spre Hrad ajungi la Turnul
Stare Mest,care inlesneste accesul pe pod din partea dreapta a raului Vltava din cartierul cu acelasi nume.Turnul cu poarta m a impresionat ca dimensiune,arhitectura si decoratiuni.
Podul Carol ( poarta aceasta denumire din 1872) este un pod pietonal,are o lungime de jumatate de kilometru (516m), latimea de 10 metri si se sprijina pe16 piloni, fiind protejat de 3 turnuri prevazute cu porti:unul in partea Orasului Vechi si doua la extremitatea dinspre Mala Strana . Intreg ansamblul a constituit un edifiviu de aparare pentru Praga.
Podul in primele secole a fost numit Podul de Piatra, apoi Podul Praga.
Proiectat de maestrul Otto,el a fost realizat in atelierele lui Petr Parler.
Acesta din urma va realiza turnul podului,pe partea Orasului Vechi.
Constructia a inceput in anul 1464 pe timpul domniei regelui George de Podebrady s si a fost terminat sub domnia lui Venceslas al IV lea , sub directia lui Peter Parler ( sculptor gotic din familia Parlerow).
Frumusetea acestui turn gotic este data de profunzimea sculpturilor si statuilor care il decoreaza.
Aceste opere sint recunoscute ca fiind cele mai semnificative ale sculpturii gotice din secolul al XIV lea din Boemia.
Arcul gotic al portii are 28 de rozete in jur. Deasupra lui sunt blazoanele tarilor conduse de luxemburghezi. La primul nivel sunt statuile gotice al regilor Karluv al IV-lea si Wenceslas al IV-lea, iar intre ele se afla patronul podului, Sfantul Vitus in partea de jos si Sf. Procopius si Sf. Sigismund in partea de sus.
La etajul doi sunt ferestrele si statuile sfintilor Adalbert si Zikmund
Picturile gotice au fost restaurate in secolul al XIX lea in acelasi timp cu ansamblul de pe turn care a pastrat acelasi aspect.
Trecand de turnul cu poarta , am avut senzatia ca intru intr un oras-cetate. Multimea de turisti,de cantareti ambulanti,de desenatori,de pictori,fel de fel de artizani mi au creat aseasta senzatie cit si multimea tarabelor cu exponate : suveniruri fel de fel,caricaturi,picturi.
Podul a fost timp de secole calea de comunicatie cea mai importanta intre cele doua maluri ale Vltavei.
Cortegiile incoronarii au trecut pe aici in 1419,1648 si 1848. De asemeni a fost teatrul unor lupte sangeroase.
Podul devine o adevarata galerie de statui si sculpturi in aer liber incepind cu secolul al VII lea.
Se pot numara 31 de statui.Majoritatea au fost efectuatede celebrii sculptori apartinind perioadei baroce printre care :statuia Sf.Ana din 1707 executata de Matej Vaclav Jckel,statuia Sf. Ludmila care invata sa citeasca pe Sf.Venceslas copil si care provine din atelierele lui Matyas Bernard Braun, statuia Sfantului Ioan Nepomuk(care a fost schingiut si inecat in Vltava)-autor J.Brokoff,statuia Sf.Ioan Botezatorul ,pe partea dreapta (J.Max,1857),Trinitatea(Sf.Jean de Matha,Sf.Felix de Valois,Sf.Ivan-operele lui F.M.Brokoff,1714)
Statuile originale( statui ale Sfintilor Patroni si un crucifix) au fost inlocuite in secolul al XX lea cu replici moderne reprezentind copii, iar piesele originale au fost expuse in Muzeul National. Podul Carol realizeaza oimbinare de doua stiluri artistice reprezentind un tot unic– statui baroce pe un pod gotic.
Turnul Mala Strana delimiteaza podul in directia cartierului care poarta acelasi nume.Inaintea podului Carol a fost un pod roman din piatra (1158-1872) care unea cele doua maluri ale Vltavei.El a fost numit Judith in onoarea sotiei lui Vladislav I.
Acest pod a fost luat de ape in timpul inundatiilor din 1342.
Turnul mai mic a pastrat fundatia celui roman dar a fost renovat in 1591.
Turnul mai mic dateaza de la sfirsitul secolului al XII lea ,facand parte din vechiul turn Judith.Catre sfirsitul secolului al XVI lea el a suferit lucrari de restaurare la nivelul arhitecturii si al decoratiunilor.
Turnul mai inalt a fost construit in a doua jumatate a secolului al XV lea si a fost comandat de Jiri de Podebrad pentru a inlocui vechiul turn roman.
Iesind de pe pod iti poti continua drumul in Hradcany(cartierul Hrad)
Cu siguranta am sa revad Praga intr un viitor apropiat si al sau simbol prin excelenta “ Podul Carol”care uneste cartierele istorice Stare Mesto si Mala Strana.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.