Vizualizezi pagina obiectivului turistic Podul cu Lanturi din Budapesta, Ungaria. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Budapesta, Ungaria precum: adresa Podul cu Lanturi, cum ajung la Podul cu Lanturi, program Podul cu Lanturi, preturi Podul cu Lanturi, poze Podul cu Lanturi, localizare pe harta Podul cu Lanturi si alte detalii Podul cu Lanturi.

  • Locatie: Budapesta, Pest, Ungaria
  • Adresa: Víziváros

Podul cu Lanturi este unul din cele mai faimoase obiective turistice din Budapesta. Magnificul pod suspendat a fost construit in secolul 19, peste raul Dunarea, pentru a lega orasele Buda si Pesta, doua orase separate la acea vreme. Podul cu Lanturi a fost primul pod permanent din Budapesta; cel mai apropiat pod era in Viena si, in timpul iernii, singura modalitate de a traversa Dunarea era cu ajutorul unui feribot. Era disponibil un pod temporar doar in timpul verii, care trebuia dezasamblat in fiecare an, pentru a-l proteja de gheata de pe rau.

Podul, cunoscut oficial ca Szechenyi lanchid, este numit dupa contele Istvan Szechenyi, omul din spatele constructiei sale. Dupa ce contele a ratat inmormantarea tatalui sau pentru ca feriboturile nu circulau din cauza vremii nefavorabile, Szechenyi, un om de stat proeminent, a decis construirea unui pod permanent peste Dunare. In anul 1836, Szechenyi i-a cerut inginerului englez William Tierney Clark sa proiecteze un pod. Clark avea experienta potrivita, deoarece proiectase deja inca dooua poduri peste Tamisa: Podul Hammersmith din Londra si Podul Marlow. Acesta din urma este o varianta mai mica a podului pe care Clark urma sa-l deseneze pentru Budapesta. Costructia a inceput in anul 1842 sub supravegherea inginerului scotian Adam Clark (care nu era inrudit cu William Clark).

Podul cu Lanturi are o lungime de 375 de metri si o latime de 16 metri si s-a deschis pe data de 20 noiembrie 1849. La acea vreme, podul era cel mai lung pod suspendat din Europa si o minune a ingineriei, avand doar doua picioare care sustineau puntea cu lanturi gigantice de fier. Aceste frumoase turnuri de sustinere sunt decorate cu stema Ungariei. Podul este pazit pe ambele parti de lei din piatra impunatori, opera sculptorului Janos Marschalko. Conform legendei, sculptorul s-a aruncat in rau in timpul deschiderii podului, atunci cand un spectator a declarat ca leii nu au limbi. In realitate, leii chiar au limbi (doar ca nu sunt vizibile usor), iar sculptorul a mai trait cateva decenii.

Podul a aprins revigorarea economica a Ungariei, care va conduce la secolul de aur al Budapestei si a fost unul din factorii care au transformat orasele provinciale Buda si Pesta intr-o metropola. Podul este si un simbol al independentei si a fost locul demonstratiilor din timpul vremurilor tulburi de dinaintea caderii Cortinei de Fier din anul 1989.

Podul cu Lanturi a supravietuit unei incercari a austriecilor de a-l distruge in anul 1848, in timpul Razboiului de Independenta. Insa, in 1945, aproape de finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, podul a fost aruncat in aer de germani, intr-o incercare de a opri progresul Armatei Rosii. Podul a fost una din primele structuri care au fost reconstruite dupa razboi si s-a redeschis in anul 1949. Podul actual este o copie identica a originalului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Podul cu Lanturi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

2. PODUL CU LANTURI
Denumirea de pod cu lanturi i a fost data in 1898.
Primul pod permanent dintre Pesta si Buda i se datoreaza lui Istvan Szechenyi care a contribuit financiar la realizarea lui.A fost construit intre anii 1839 si 1849 pe baza planurilor lui William Thierney Clark.In 1852 avea sa i de adauge leii sculptati de pe contraforti.In 1914 i a fost innoita structura metalica. Dupa bombardamentele suferite a fost renovat.
In secolul al XIX lea s a situat intre cele mai moderne poduri europene.Astazi este una dintre atractiile Budapestei.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.