Vizualizezi pagina obiectivului turistic Primaria Veche si Ceasul Astronomic din Praga, Cehia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Praga, Cehia precum: adresa Primaria Veche si Ceasul Astronomic, cum ajung la Primaria Veche si Ceasul Astronomic, program Primaria Veche si Ceasul Astronomic, preturi Primaria Veche si Ceasul Astronomic, poze Primaria Veche si Ceasul Astronomic, localizare pe harta Primaria Veche si Ceasul Astronomic si alte detalii Primaria Veche si Ceasul Astronomic.

  • Locatie: Praga, Cehia
  • Adresa: Staré Město Primaria Veche, Staroměstské náměstí
  • Transport - metrou: Staroměstská
  • Program: ceasul bate din ora in ora 9am-9pm

Primaria Veche din Praga a fost construita in anul 1364. Ceasul astronomic din turnul primariei este una din cele mai populare atractii turistice din Praga. Initial, cladirea servea ca primarie doar pentru centrul vechi, ulterior ea devenind primaria intregului oras. Acum este folosita doar pentru ceremonii.

Dupa ce John ‘Orbul’ – contele de Luxemburg si regele Boemiei – a acordat cetatenilor din Praga privilegiul de a avea propriul lor consiliu, acestia s-au hotarat sa construiasca o primarie, cu fondurile din taxa aplicata pe vin. Turnul, inalt de aproape 70 de metri, a fost finalizat in anul 1364. Datorita extinderii continue, primaria consista acum dintr-o colectie colorata de cladiri gotice si renascentiste. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial complexul a fost grav avariat, atunci cand nazistii au suprimat revolta localnicilor, dar acum este complet restaurat.

O usa magnifica, in stilul gotic tarziu, din casa adiacenta turnului, serveste drept intrarea principala in Primaria Veche. Casa roz de alaturi, realizata in stilul renascentist, contine o fereastra bogat decorata cu stema orasului. Astazi gazduieste biroul de informatii turistice. De aici aveti acces si la turn. O alta cladire interesanta, care este acum incorporata in Primaria Veche, este asa-numita Dům U Minuty, o casa din secolul 15 impodobita cu un sgraffito frumos din secolul 17.

Primaria Veche din Praga este faimoasa pentru fatada sa frumoasa cu ceas. Ceasul dateaza de la inceputul secolului 15. Conform legendei, ceasornicarul Hanus, care a desavarsit constructia in anul 1490, a fost orbit de catre consiliul orasului pentru a-l impiedica sa faca alt ceas mai frumos in alta parte. Majoritatea mecanismelor folosite astazi au fost facute de catre Jan Táborský intre 1552 si 1572.

Ceasul este un magnet pentru turisti, in special chiar inainte de ora fixa, atunci cand cei 12 apostoli marsaluiesc. Scheletul din dreapta, reprezentand moartea, porneste spectacolul tragand de o sfoara. Intre timp se uita la cealalta mana a sa, in care tine o clepsidra. Apoi, se deschid doua ferestre, din care ies si marsaluiesc apostolii. Dupa ritual, un cuc va canta. Alte sculpturi simbolizeaza vanitatea, paganismul si parcimonia. Sub apostoli se afla ceasul astronomic care are pamantul in mijlocul universului. Ceasul a fost creat pentru a arata presupusa rotatie de atunci a soarelui si lunii in jurul pamantului. Ceasul arata, de asemenea, miscarea soarelui si lunii in raport cu semnele zodiacului. Sub ceasul astronomic este un calendar, care a fost realizat de Josef Manes in 1866 si care arata zilele anului si poze simbolice ale lunilor anului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Praga, Cehia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Primaria Veche si Ceasul Astronomic?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

PRAGA-ORASUL VECHI
ORASUL VECHI
Inca din secolul al XI lea,locuintele de pe malul drept al Vltavei s au concentrat in jurul unei mari piete,astazi piata Orasului Vechi.Sub domnia lui Venceslas I, intre anii 1232-1234, casele s au inconjurat de ziduri si au format atunci un oras.
Apoi Jean de Luxemburg va da voie burghezilor timpului sa si construiasca un hotel al lor(astazi Hotelul orasului) in oras angajand astfel o reala autonomie a burgeziei din acea vreme.Orasul Vechi este cel mai mare si cel mai important oras din fostul regat ceh.”Hotelul orasului” a fost teatrul unor evenimente majore. Aici se decidea adesea destinul intregii Boemii. El seveste astazi reprezentantilor(autoritatilor) orasului Praga si adaposteste importante evenimente culturale. Hotelul orasului si clopotnita sa reprezinta bogatia si puterea burghesiei pragheze.
Centrul Orasului Vechi si al pietei sale este inconjurat de case, palate si biserici cu stiluri arhitectonice din cele mai variate.
PIATA ORASULUI VECHI
Aceasta vasta piata este inima batranei Praga si am vazut o zi de zi in perioada sejurului meu.Lesne de inteles ca mi a placut ce am vazut si mi a placut sa ma odihnesc la una dintre terase linga o bere (Budweiser, Pilsner Urquell, Staropramen , Gambrinus) si sa mi incant privirea. Chiar a meritat sa parcurg per pedes drumul de la Ibis Karlin, hotelul unde am fost cazata, pina in piata.Importanta sa istorica, pe malul drept al Vltavei, este comparabila cu a castelului de pe malul opus al fluviului ce scalda Praga.
Staromestke Namesti este esenta intima a orasului constituita dintr un admirabil creuzet de elemente arhitecturale si monumentale. Piata a fost locul unor fapte istorice eroice si tragice ce au punctat istoria milenarei Praga.
Un magnific iluminat nocturn face piata foarte sugestiva:luminile dau o dimensiune supranaturala ,fantastica iar biserica Notre Dame du Tyn arunca sageti luminoase. Praga fiind supranumit “ Orasul de aur”. In piata si in lungul strazii Karlova muzicienii si artistii strazii anima serile capitalei cehe care citeodata ofera o imagine tipic pariziana. Pe timpul sejurului meu se desfasurau concerte (Festivalul berii).
.
In piata gasim si monumentul Art nouveau a lui Jan Hus opera sculptorului Ladislav Saloun.
In apropierea pietei am intilnit manastirea Sf.Agnes cu bisericile Sf.Salvator si Sf.Francisc (secolul al XIII lea).
CEASUL ASTRONOMIC
Construit de Mikulas de Kadan la inceputul secolului al XV lea a fost instalat de Hanus de Ruze la sfirsitul aceluiasi secol.In a doua jumatate a secolului al XVIlea este dezvoltat si imbogatit de catre J.Taborsky : la fiecare ora cortegiul de apostoli atrage atentia turistilor care se aduna in micuta piata din fata ceasului.Ca detalii, se pot remarca figurile din partea de sus aflate de o parte si de alta a cadranului superior reprezentind vanitatea,avaritiasi luxul. Cadranul inferior,care reprezinta calendarul (lunile anului) are patru figuri, cate doua de fiecare parte ( doua stanga,doua dreapta)

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.