Vizualizezi pagina obiectivului turistic Salina Turda din Turda, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Turda, Romania precum: adresa Salina Turda, cum ajung la Salina Turda, program Salina Turda, preturi Salina Turda, poze Salina Turda, localizare pe harta Salina Turda si alte detalii Salina Turda.

  • Locatie: Turda, Cluj, Romania

Salina Turda este situata in zona Durgau-Valea Sarata, fiind cea mai cunoscuta destinatie turistica din zona atat prin sala de tratament precum si prin vechimea sa. Salina este formata din patru mine saline, fiecare cu aspect spectaculos.

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271, cand exploatarea era organizata in Camari de Sare, in care se facea exploatarea, depozitarea, transportul pe apa si vanzarea sarii pana in anul 1786. Ulterior, exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat, incepand sa apara probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. In acest sens a fost construita galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf.

Salina Turda a fost inchisa in anul 1932, doar mina Rudolf fiind amenajata ca sala de tratament in anul 1992. Aceasta are o forma trapezoidala. A fost deschisa in anul 1867, avand o latime de 50 m si o lungime de 80 m.

Mina Ghizela a fost deschisa in anul 1857, planul initial fiind de transformare a acesteia intr-o mina similara minei Rudolf, insa nu s-au finalizat lucrarile de amenajare.

Mina Terezia este de tip clopot, avand o adancime de 90 m, adapostind pe peretele nordic o faimoasa cascada de sare.

Galeria Ferdinand are o lungime de 917 m, fiind folosita intre anii 1853-1870 pentru transportul sarii la suprafata. Intre anii 1948-1992 a gazduit un depozit de branza.

In timp s-au descoperit beneficiile mediului salin si rolul acestuia in tratarea afectiunilor respiratorii, datorita temperaturii constante, a umiditatii aerului si a cantitatii mari de aerosoli prezente aici. Ca urmare, mina Rudolf a fost amenajata ca sala de tratament, fiind deosebit de cautata de turisti, atat pentru tratarea unor afectiuni cat si pentru frumusetea locului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Turda, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Salina Turda?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.