Vizualizezi pagina obiectivului turistic Schitul Iezerul din Cheia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Cheia, Romania precum: adresa Schitul Iezerul, cum ajung la Schitul Iezerul, program Schitul Iezerul, preturi Schitul Iezerul, poze Schitul Iezerul, localizare pe harta Schitul Iezerul si alte detalii Schitul Iezerul.

  • Locatie: Cheia, Valcea, Romania

Schitul Iezerul din Cheia se afla in satul Cheia, orasul Olanesti, judetul Valcea si este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei.

Schitul este in stransa legatura cu viata Sfantului Antonie de la Iezeru Valcea, care a sihastrit pe aceste meleaguri, intr-o pestera ascunsa. Sfantul schimonah Antonie de la Iezeru a trait in secolul al XVIII-lea, fiind o personalitate marcanta a vietii monahale din zona si a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in iunie 1992. Cuviosul Antonie a gasit in munte o pestera unde a stat cateva zile in rugaciune iar un inger l-a indemnat sa sape o biserica in stanca. Timp de trei ani a daltuit in stanca sfanta biserica, la aproximativ 600 de metri spre rasarit de Schitul Iezer, intr-o poienita ascunsa in padurea ce acopera muntele, implinind astfel porunca divina. Tot aici el si-a construit chilia in piatra stancii, iar apoi si-a gasit odihna vesnica in locul pregatit langa pestera, la varsta de 92 ani. Sfintele sale Moaste se afla pastrate, cu mare evlavie, in paraclisul cel nou al schitului, aflat in stanga bisericii, in corpul de chilii.

Schitul a fost ctitorit de Mircea Ciobanul si de sotia sa, intre anii 1552-1553. De-a lungul timpului, schitul s-a degradat. A fost refacut, o obste monahala, cu peste trei sute de calugari, adapostindu-se aici. Manastirea a fost pradata iar calugarii batrani au aparat Sfantul Lacas cu pretul vietii lor, sfarsind ca adevarati martiri. Ei au fost decapitati, iar manastirea a fost daramata. Martirii au fost descoperiti mai tarziu de satenii din Cheia, pe care i-au ingropat in trei gropi comune de la poalele stancilor. Satenii au gravat in stanca trei cruci pentru a insemna crestineste mormantul batranilor calugari. Pe sosea, in dreptul Crucilor Mosilor, astazi strajuieste Sfanta Troita ridicata prin grija maicutelor si a bunilor credinciosi.

Intre anii 1946-1960, locasul de rugaciune a fost ocupat de maici. Acestea au construit o noua biserica.

Schitul Iezer are trei cladiri din zid, etajate, cu cerdac din lemn iar catapeteasma este din zid. Pictura a fost realizata in fresca in jurul anului 1720.

Hramul bisericii este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.Sursa


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Cheia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Schitul Iezerul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Hotel Sofianu
Ramnicu Valcea, Valcea

Vezi pagina unitatii de cazare Hotel Sofianu

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.