Vizualizezi pagina obiectivului turistic Teatrul lui Dionisos din Atena, Grecia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Atena, Grecia precum: adresa Teatrul lui Dionisos, cum ajung la Teatrul lui Dionisos, program Teatrul lui Dionisos, preturi Teatrul lui Dionisos, poze Teatrul lui Dionisos, localizare pe harta Teatrul lui Dionisos si alte detalii Teatrul lui Dionisos.

  • Locatie: Atena, Attica, Grecia
  • Adresa: Dionysiou Areopagitou Makrigianni
  • Transport - metrou: Akropoli
  • Website: www.culture.gr
  • Telefon: 210 322 4625
  • Pret: intrare €2; gratuit cu Acropole pass
  • Program: 8am-7pm Apr-Oct, 8am-5pm Nov-Mar

Teatrul lui Dionisos este cel mai vechi din cele trei complexuri arhitecturale situate pe versantul sudic al Acropole (celelalte doua fiind Teatrul Odeon al lui Herodes Atticus si Stoa lui Eumenes). In secolul 6 i.Hr. Peisistratos a transferat cultul lui Dionisos de la Eleutherai de pe dealurile Kithairon (pe vechiul drum spre Teba) la Atena, unde, in consecinta, zeul era cunoscut ca Dionisos Eleuthereus si unde a fost construit un templu pentru a gazdui vechea imagine de cult din Eleutherai.

In asociere cu cultul lui Dionisos – zeul ebrietatii, al transformarii si al extazului – Teatrul lui Dionisos a fost construit intr-o depresiune naturala de pe pantele Acropolelor. Acesta a fost construit in noua etape, primele doua datand din secolele 6 si 5. Teatrul si incinta templului au fost separate in jurul anului 420 i.Hr., atunci cand o sala cu piloni a fost construita cu fata spre sud, ceea ce a determinat indepartarea templului vechi, construit din calcar. Fundatiile din brecie maro ale acestui templu pot fi vazute in partea de sud a ruinelor salii.

In jurul anului 330 i.Hr. au fost construite randurile de scaune, tribunele. Cele 64 de niveluri (din care 25 mai supravietuiesc partial) care puteau gazdui 17.000 de spectatori sunt impartite in 3 sectiuni separate de coridoare de trecere transversale, iar sectiunea de la baza este impartita vertical in alte 13 sectiuni separate de scari. Pe randul din fata se afla scaunele de onoare inscriptionate cu numele ocupantilor; in centru este scaunul rezervat pentru preotul lui Dionisos Eleuthereus, decorat cu reliefuri si cu urme de gauri in pamant ce indica existenta unui baldachin. In spatele scaunului preotului, pe un nivel superior se afla tronul imparatului Hadrian (117-138 d.Hr.). Nivelurile de scaune se ridica pana direct sub stanca Acropole. In fatada stancii se afla o pestera, candva sacra pentru Dionisos, careia i s-a dat o infatisare arhitecturala de catre Thrasyllos in 320-319 i.Hr. In pestera se afla acum o capela mica numita Panayia Spiliotissa (Maica Domnului din Pestera). Zona pentru orchestra este pavata cu dale de marmura si este inconjurata de o bariera din marmura care oferea protectie impotriva animalelor salbatice care luau parte la spectacolele din epoca romana. Cladirea scenei dinspre sud, precum si restul teatrului, au fost reconstruite in perioade ulterioare.

Importanta teatrului lui Dionisos – care poate fi observat foarte bine de pe zidul sudic al Acropolelor – consta in faptul ca a fost construit in vremea in care tragedia a fost creata si introdusa pentru prima data in Atena. Prima drama a fost interpretata in 534 i.Hr., probabil in Agora, de catre Thespis, un nativ din Ikaria (acum Dionysius), care calatorea intr-o caruta cu echipa sa. Aceasta forma dramatica timpurie, in care un singur actor interpreta ajutat de un cor, a reprezentat inceputul unei dezvoltari care a condus, in secolul 5 – perioada de mandrie si incredere de dupa razboaiele persane – catre inflorirea geniala a tragediei grecesti. In teatrul lui Dionysos au aparut in persoana Eschil, sofocle si Euripide. Astfel, teatrul lui Dionysos a fost locul de nastere al teatrului european.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Atena, Grecia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Teatrul lui Dionisos?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

La sud de Acropole se află cel mai vechi teatru din lume. Teatrul lui Dionysos a fost construit în secolul al 6-lea i.Hr. si reconstruit in secolul al 4-lea i.Hr.. Toate lucrările marilor dramaturgi antici: Eschil , Sofocle, Euripide și Aristofan s-au jucat mai întâi in această locație pe parcursul secolului 5 î.en .

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.