Vizualizezi pagina obiectivului turistic Transalpina din Ranca, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Ranca, Romania precum: adresa Transalpina, cum ajung la Transalpina, program Transalpina, preturi Transalpina, poze Transalpina, localizare pe harta Transalpina si alte detalii Transalpina.

  • Locatie: Ranca, Gorj, Romania

Soseaua Transalpina

Transalpina (DN 67C) este o sosea din Muntii Parang, in Carpatii Meridionali. Este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legatura intre orasele Novaci din judetul Gorj si Sebes din judetul Alba. Fiind un drum alpin, este inchis pe perioada iernii. Transalpina strabate patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu, Alba – traversand Muntii Parang de la sud la nord, altitudinea cea mai mare avand-o pe o portiune de aproximativ 20 de km, in judetul Valcea, unde se prezinta ca o “sosea de creasta”.

Inceputurile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hartile de istorie este trecut sub denumirea de “coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, soseaua a fost construita si pietruita de nemti in timpul primului razboi mondial, din ratiuni militare, insa a fost foarte putin folosita.

Avand in vedere invatamintele din Primul Razboi Mondial, regele Carol al II-lea a dorit sa aiba la dispozitie un drum strategic, pentru artileria montana, trasa de cai, care sa poata fi parcurs de trupele care se miscau intre Valahia si Transilvania. Pentru stabilirea traseului drumului, primul-ministru Gheorghe Tatarascu a plecat pe munte de la Novaci la Lotru, insotit de 20 de calareti din Novaci, condusi de invatatorul Ion D. Giurgiulan. In urma acestei actiuni, Gheorghe Tatarascu a inaugurat lucrarile de constructie a drumului pe platoul Novaciului.

Lucrarile de refacere decise de rege au avut loc inperioada 1934 – 1939. La inaugurarea drumului, in anul 1939, a participat si regele Carol al II-lea, insotit de viitorul rege Mihai I, precum si primul-ministru Gheorghe Tatarescu si sotia sa Arethia. Acestia au parcurs intregul traseu al drumului la bordul unei masini de teren, la volan aflandu-se chiar regele Carol al II-lea. Dupa inaugurare, drumul a fost cunoscut sub denumirea de Drumul Regal sau Drumul Regelui, denumire ce a inlocuit denumirea populara de Poteca Dracului. Drumul a mai fost reabilitat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand nemtii aveau nevoie de aceasta cale de acces din motive militare.

Fiind un drum alpin este inchis pe toata perioada de iarna. Drumul este modernizat in toatalitate si este accesibil pentru orice tip de autoturism. Peisajele pitoresti oferite de Muntii Parang va vor incanta asa ca nu trebuie sa ratati ocazia sa faceti macar odata in viata acest traseu, va veti intoarce cu siguranta.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Ranca, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Transalpina?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.