Vizualizezi pagina obiectivului turistic Vechea Primarie – Casa Sfatului din Brasov, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Brasov, Romania precum: adresa Vechea Primarie – Casa Sfatului, cum ajung la Vechea Primarie – Casa Sfatului, program Vechea Primarie – Casa Sfatului, preturi Vechea Primarie – Casa Sfatului, poze Vechea Primarie – Casa Sfatului, localizare pe harta Vechea Primarie – Casa Sfatului si alte detalii Vechea Primarie – Casa Sfatului.

  • Locatie: Brasov, Brasov, Romania

Construita initial ca turn de veghe, cladirea a fost transformata in Primarie pe masura ce orasul s-a dezvoltat. In 23 decembrie 1420 se incheie un acord intre Adunarea Districtului Tara Barsei si breasla blanarilor privind construirea Casei Sfatului.

Conform acestui acord reprezentantii breslei blanarilor brasoveni au ingaduit celor noua comune ale “Provinciei Tara Barsei” sa-si construiasca deasupra boltii de vanzare a breslei o camera pentru “acordarea dreptatii” si pentru sedintele magistratului.

Din cauza invaziei turcesti din 1421, a distrugerii in mare parte a orasului, precum si a arestarii magistratului orasului, acest proiect va fi amanat. Urmatoarea mentiune despre Casa Sfatului din Brasov apare in 1503, cand cladirea este mentionata sub numele de “Praetorium”.

Cladirea a cunoscut de-a lungul anilor multe modificari, multe dintre ele datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale:

-5 iulie 1608 – un trasnet loveste turnul Casei Sfatului; incendiul nu a putut fi stins decat dupa ce s-a turnat in foc vin, otet si lapte;

-17 iunie 1662 – un cutremur afecteaza puternic Casa Sfatului; turnul avea sa se prabuseasca in proportie de doua treimi;

-24 iulie 1682 – o furtuna puternica loveste din nou “turnul trompetistilor” (numit asa pentru ca un trompetist anunta trecerea fiecarei ore);

-21 aprilie 1689 – marele incendiu (provocat de fortele habsburgice care asediau orasul) distruge o mare parte din cladire.

Dupa aproape un secol, in anul 1780, se incheie lucrarile de reconstructie a Casei Sfatului, aproximativ in forma pe care o cunoastem astazi. Administratia orasului se muta din aceasta cladire in anul 1876, intr-o cladire noua situata la intersectia strazilor Republicii cu Mihail Sadoveanu.

La inceputul secolului al XX-lea, Casa Sfatului urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat doar datorita unei puternice campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric.

Ultima modificare arhitecturala a Casei Sfatului a avut loc intre anii 1909-1910 cand acoperisul baroc a fost inlocuit de actualul acoperis piramidal, cu tigle colorate. Din anul 1950 cladirea gazduieste Muzeul Judetean de Istorie.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Brasov, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Vechea Primarie - Casa Sfatului?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Este simbolul Brasovului, am fost aici la mai multe editii ale Cerbului de Aur.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

romeo j

romeo-j

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 5 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Pensiunea Ambient
Brasov, Brasov

Vezi pagina unitatii de cazare Pensiunea Ambient

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.