Stiri din turism. Afla ultimele noutati din domeniul turismului. Fii la curent cu tot ce se intampla in turism vizitand Portalturism.com!

Au inceput lucrarile de consolidare a Bisericii din Rotbav, dupa ce la inceputul anului turnul acesteia s-a facut mici farame

Au inceput lucrarile de consolidare a Bisericii din Rotbav, dupa ce la inceputul anului turnul acesteia s-a facut mici farame

Turnul Bisericii fortificate din Rotbav s-a facut una cu pamantul pe 19 februarie, dupa ce s-a tot degradat in ultimii ani si nimeni nu a intervenit pentru repararea sa. La finele saptamanii trecute, au inceput lucrarile de curatare a „ramasitelor” acestuia si de consolidare a zidurilor bisericii, tinand cont ca aceasta a ramas cu o gaura, dupa ce turnul s-a daramat. Fondurile necesare pentru aceste interventii au fost alocate de Guvern, deocamdata strict pentru aceste interventii de urgenta. Comunitatea din localitate spera ca Guvernul sa aloce in continuare fonduri pentru ca turnul-clopotnita sa fie recladit si fortareata sasilor sa nu ramana „ciuntita”, scrie bizbrasov.ro.

Turnul ar putea fi reconstruit, dar mai trebuie bani

Biserica Evanghelica, care administreaza acest monument, a solicitat de asemena donatii pentru a putea repara atat aceasta biserica, cat si pe cea din Roades, unde la inceputul anului s-a daramat o portiune dintr-un turn al fortificatiei. Arhitectul Emil Crisan, care colaboreaza cu Biserica Evanghelica, a precizat ca la Rotbav efectuat lucrari de consolidare dupa cutremurul din anul 1977. „Turnul avea o mica inclinatie, dar prabusirea nu era iminenta. Lucrarile de dupa 1977 s-au efectuat conform proiectului”, a sustinut Crisan. Sansa pentru a fi salvate aceste biserici sunt fondurile europene. Reprezentantii Bisericii Evanghelice au anuntat ca in momentul in care se va deschide apelul de proiecte prin Programul Operational 2014-2020, vor fi depuse cereri de finantare pentru efectuarea unor lucrari  de restaurare. 

Biserica evanghelica fortificata din Rotbav este una dintre cele mai vechi constructii de acest tip din Tara Barsei. Aceasta a fost ridicata in jurul anului 1300, in stil romanic. A fost fortificata in secolul al XV-lea si imprejmuita mai apoi de zidurile unei cetati fortificate tipic saseasca. Este una dintre cetatile de acest fel care conserva in stare buna zidurile sale. Fortificatia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucatarie comuna, o crescatorie de albine, insa acestea au fost distruse in urma atacurilor si a incendiilor care au cuprins cetatea. Intrarea in cetate era aparata de turnul portii, in care se afla si administratia orasului, cu o celula pentru prizonieri sau condamnati.

Stire din data 11 Iulie 2016

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere