Stiri din turism. Afla ultimele noutati din domeniul turismului. Fii la curent cu tot ce se intampla in turism vizitand Portalturism.com!

BREAKING NEWS: Omul care in ultimii 15 ani a devenit sinonim cu BANCA in Romania A MURIT

BREAKING NEWS: Omul care in ultimii 15 ani a devenit sinonim cu BANCA in Romania A MURIT

In 2001, intr-o Romanie cenusie care visa la Uniunea Europeana si care la zi incerca sa digere scandalul FNI (cel mai mare faliment al unui fond mutual) si repercusiunile lui asupra sistemului bancar de stat umplut de credite neperformante, la Cluj ateriza un bancher italian.

Cu o experienta de trei decenii, Roberto Marzanati fusese trimis de BERD – unul dintre cei mai mari creditori ai Romaniei – sa-i supravegheze noua investitie: achizitia a 15% din Banca Transilvania, pentru care platise 6,2 mil. dolari, bani destul de multi la vremea respectiva. Atunci Banca Transilvania, care nici nu era in top 10, fusese evaluata la 41 mil. dolari. Infiintata in 1994 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, banca incerca sa iasa in lume si avea nevoie de un partener, dar si de bani proaspeti, scrie zf.

Marzanati intrase in boardul bancii ca vice-presedinte, iar in 2002, pentru un an, chiar a fost presedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evolutia unei banci regionale.

Impreuna cu Horia Ciorcila, unul dintre fondatori si apoi presedintele bancii pana acum, au schimbat strategia bancii si-au adus la conducerea executiva pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucuresti sa conduca operatiunile din Romania ale bancii olandeze ABN Amro.

Din 2002, banca din Cluj a inceput sa alerge in toata tara pentru a se extinde si a castigat teren intr-o piata unde banci internationale incepusera sa intre. BERD si ceilalti actionari au continuat sa investeasca in Banca Transilvania pentru a tine pasul cu cresterea economica, care a venit pe neasteptate in Romania. De la 41 de milioane de dolari, valoarea bancii ajunsese in 2007, in perioada de boom, la aproape 2 miliarde de euro, Banca Transilvania fiind pe toate listele ca tinta de achizitii. In toamna lui 2008 totul s-a schimbat peste noapte, iar de la o strategie de crestere banca a fost nevoita sa treaca la o strategie de criza. Marzanati a sustinut din umbra deciziile conducerii executive de a trece criza (in toamna lui 2008, intr-o discretie deplina, banca a fost nevoita sa ceara ajutorul BNR pentru a nu intra in criza de lichiditate si a nu i se inchide usile de catre celelalte banci, atunci cand nimeni nu avea incredere in nimeni) si mai ales de a profita de ea atunci cand a fost momentul. Peste ani, Ciorcila a spus ca atunci, la inceputul crizei, a luat decizia sa creasca pentru a supravietui, in conditiile in care trendul celorlalte banci era de a-si reduce creditarea. Marzanati, ca reprezentant al celui mai mare actionar al bancii, a sustinut aceasta strategie ce parea sinucigasa atunci cand toata lumea fugea de banci si nimeni nu stia ce se afla in bilantul lor.

Aceasta miscare a dat roade, astfel incat sfarsitul crizei a adus Banca Transilvania in pozitia de a fi castigatoare, si mai mult decat atat, de a avea resursele si dorinta de a cumpara alte banci care, cu cativa ani in urma, erau mai mari decat ea. In august 2014, pe masa celor din Cluj  a venit propunerea de a cumpara Volksbank Romania, care in 2008 era numarul trei in Romania. Marzanati a sustinut aceasta idee care la inceput parea exotica. In numai trei luni, cele doua parti s-au inteles, de fapt Volksbank a lasat bani pe masa ca sa fie cumparata, iar aceasta miscare a propulsat banca din Cluj pe pozitia a treia, in coasta BRD, numarul doi pe piata. In mai 2016, valoarea Bancii Transilvania a revenit la 1,9 mld. euro, fiind una dintre cele mai bune investitii pe care le-a realizat BERD vreodata.

Marzanati a fost una dintre persoanele care au crezut cel mai mult in potentialul bancii, succes la care a contribuit cu know-how-ul si experienta lui de bancher. Ca reprezentant al BERD, italianul a fost membru in 11 banci din regiunea fost comunista, ceea ce i-a adus o experienta extraordinara, pe care a folosit-o si la Cluj, unde a activat ca membru in board si vicepresedinte al bancii timp de 15 ani neintrerupt. El a dus Banca Transilvania in Italia, la Roma.

Vorbitor a patru limbi straine (italiana, engleza, germana si franceza), el locuia langa Belfast, in Irlanda. A locuit ca expat in sase tari. Desi confruntat cu o boala grea, Marzanati a fost pana in ultimul moment in legatura cu banca, mai ales ca pe masa au venit multe idei de crestere si, de ce nu, de noi achizitii.

Horia Ciorcila, cel care este presedintele bancii de 15 ani, a spus despre Marzanati ca „a contribuit la toate momentele importante ale bancii, iar deciziile comune au transformat Banca Transilvania in una dintre cele mai mari banci din Romania, au schimbat configuratia sistemului bancar si s-au rasfrant in mod pozitiv asupra echipei din punctul de vedere al motivarii si recunoasterii performantelor acesteia“.

La finalul lunii mai 2016, Roberto Marzanati a decedat.

Stire din data 02 Iunie 2016

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere