Stiri din turism. Afla ultimele noutati din domeniul turismului. Fii la curent cu tot ce se intampla in turism vizitand Portalturism.com!

Cati turisti au vizitat Castelul Bran in primul semestru

Cati turisti au vizitat Castelul Bran in primul semestru

In primul semestru al anului 2016, Castelul Bran a fost vizitat de un numar de 284.286 vizitatori, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut, cand conducerea companiei care administreaza Castelul Bran a raportat un numar de 231.252 de vizitatori. Potrivit conducerii companiei, 60% dintre vizitatori sunt straini.

Compania de Administrare a Domeniului Bran a demarat in urma cu un an investitii de un milion de euro in ceea ce priveste darea in folosinta a casei de Ceai a Reginei Maria, dar si realizarea unui tunel al timpului, proiect care vizeaza reconstruirea cabinei de lift, restaurarea putului, precum si a tunelului, insa si implementarea unui show media pe tot acest traseu, show ce ilustreaza istoria si legenda edifciului.

Casa de Ceai a Reginei Maria va fi data in folosinta in aceasta toamna, probabil in luna septembrie, „dupa ce vor fi obtinute toate aprobarile necesare in acest sens, fiind o unitate in care se vor comercializa produse alimentare”, anunta reprezentantii Castelului Bran. Constructia a fost renovata in totalitate, conform autorizarilor de la institutiile abilitate, in acest moment montandu-se linia de productie din bucararie, scrie bizbrasov.ro.

Reabilitarea liftului si a tunelului aferent va demara in momentul in care dosarul cu autorizatiile necesare va fi complet, mai spune sursa citata. „Asteptam autorizarile din partea Directiei Patrimoniului Cultural, din cadrul Ministerului Culturii, pe care speram sa le obtinem in scurt timp. (…) acest proiect are ca scop cresterea paletei de servicii pe care Castelul Bran doreste sa le ofere vizitatorilor si clientilor sai. Va fi un program unic pe piata turistica din sud-estul Europei, care va contribui, alaturi de celelalte proiecte, la cresterea economica a zonei”, se mai arata intr-un raspuns al reprezentantilor companiei care administreaza Castelul Bran.

Profit de peste 2,2 milioane de euro

Afacerile companiei care administreaza Castelul Bran au crescut anul trecut cu 36%, pana la 16,14 milioane de lei (aproape 3,6 milioane de euro), in timp ce profitul a urcat cu aproape o treime, de la 7,31 milioane de lei la 9,73 milioane de lei (aproape 2,2 milioane de euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finantelor. De asemenea, numarul de angajati al Companiei de Administrare a Domeniului Bran a crescut anul trecut de la 35 la 48.

630.206 de turisti au vizitat anul trecut Castelul Bran, in crestere cu 14,5% fata de anul anterior. Romanii au inceput sa fie mai atrasi de ideea vizitarii castelului, raportul dintre vizitatorii straini si romani reducandu-se de la 61% – 39% in 2014, la 56% – 44% anul trecut. Chiar si asa, numarul turistilor straini care au ajuns la castel a fost in crestere cu 10%, sustin reprezentantii companiei care administreaza Castelul Bran.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran in urma retrocedarii acestuia pe 26 mai 2006. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai a Reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti.

Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura. Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut, la inceputul lunii decembrie 2006, o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care urma sa elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii, pretul estimat de aceasta data fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.

Stire din data 26 Iulie 2016

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere